Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Steven van Weyenberg

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Steven van Weyenberg
Steven van Weyenberg (staatssecretaris van I&W).jpg
Steven van Weyenberg
Naam voluit Steven Peter Robert Albert van Weyenberg
Geboren 21 maart 1973
Geboren te Gent
Overleden
Overleden te
Gehuwd met
Relatie met
Partij D66
Religie
Stroming
Functie Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat
Aantreden 10 augustus 2021
Aftreden
Voorganger Stientje van Veldhoven (D66)
Opvolger
Functie(s)
Tweede Kamerlid voor D66
(2012-2021)
Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat
(sinds 2021)
Portaal Portal.svg Politiek


Steven van Weyenberg (geboren in Gent op 21 maart 1973) is sinds 10 augustus 2021 de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat in het kabinet-Rutte III. Van Weyenburg is een Nederlands politicus namens de Democraten 66 (D66) . Tussen 20 september 2012 en 2 september 2021 was hij lid van de Tweede Kamer voor die partij. In de Kamer hield hij zich bezig met AOW & pensioenen, arbeid & zorg, de arbeidsmarkt, arbeidsongeschiktheid, ZZP'ers en belastingen & toeslagen.

Biografie

Steven van Weyenberg werd geboren in het Oost-Vlaamse Gent en groeide op in het Noord-Hollandse Hoorn. In Hoorn voltooide hij het gymnasium aan de Rijksscholengemeenschap „West-Friesland”, waarna hij algemene economie en internationale betrekkingen studeerde aan de Universiteit van Amsterdam. Na zijn studie werkte hij veertien jaar lang bij het ministerie van Economische Zaken, waar hij lid was van de Directie Algemene Economische Politiek. Hij hield zich vooral bezig met zaken rondom de Europese Unie: zo was hij als directeur verantwoordelijk voor Europese integratie en Europese mededinging. Eind 2010 ging Van Weyenberg werken bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hier was hij directeur Relatiebeheer, Uitvoeringsontwikkeling en Aansturing en hield hij zich bezig met het efficiënt en effectief maken van beleid. Ook was hij kort directeur Naleving en was hij dus verantwoordelijk voor de naleving van het beleid.

Sinds 2014 is hij lid van het Comité van aanbeveling van Pensioenpoort, een comité dat publiekelijk aandacht vraagt voor Pensioenpoort. Pensioenpoort is een initiatief van het Verbond van Verzekeraars en belastingadviseursbedrijf PricewaterhouseCoopers. In datzelfde jaar was Van Weyenberg lid van de jury van de Prinsjesfotoprijs. Sinds 2019 is hij jurylid van de Gouden Pump Award. In 2020 is Van Weyenberg lid geworden van de kascommissie van het Hofstadjeugdorkest. Op 10 augustus 2021 volgde Van Weyenburg partijgenoot Stientje van Veldhoven als staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat.

Politiek

Van Weyenberg werd voor het eerst verkozen bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2012. Bij de Kamerverkiezingen van 2017 en 2021 werd hij herkozen.

In 2020 bracht hij naar aanleiding van de toeslagenaffaire een initiatiefnota uit over een belastingstelsel dat zonder toeslagen moest gaan werken. Tijdens de coronacrisis maakte hij zich samen met toen nog Kamerlid Paul Smeulders van GroenLinks sterk voor een recht op thuiswerken en het recht om thuis een goede werkplek te hebben.

Privé

Steven van Weyenberg woont in Den Haag.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Steven_van_Weyenberg&oldid=682331"