Arbeid

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽

Onder arbeid of werk worden alle lichamelijke en geestelijke inspanningen verstaan om iets te maken of te bedenken.

Je kunt arbeid leveren; dan produceer je goederen of diensten voor anderen.

De Arbowet of voluit de Arbeidsomstandighedenwet is de wet die de veiligheid en de gezondheid van de werknemers regelt. Deze richt zich op zo goed mogelijke arbeidsomstandigheden. Ook voor ZZP'ers gelden deze regels, op een enkele uitzondering na. Verder zijn er verplichtingen waaraan werkgevers zich moeten houden voor vrijwilligers.

Natuurkunde

In de natuurkunde is Arbeid (energie) een maat voor het werk dat gedaan wordt. De eenheid van arbeid is de newton-meter (Nm), maar dat is hetzelfde als de joule (J), de eenheid van energie. Simpel gezegd: arbeid (W) = kracht (F) keer afgelegde weg (afstand x). Dus als je op de fiets onder rustige weersomstandigheden en een vlakke weg een afstand x hebt afgelegd door kracht (F) te zetten op de pedalen, dan verricht je zoveel arbeid (W), wat je ook kunt uitdrukken in de energie die je hebt verbruikt.

Bij tegenwind zul je extra kracht moeten uitoefenen want je moet een tegenkracht (de wind) overwinnen. Hetzelfde ervaar je als je tegen een helling op moet fietsen. Net als de wind geeft de helling waar je tegenop fiets een weerstand. Ga je wind mee of heuveltje af, dan krijg je als het ware een zetje in de rug (extra kracht) en hoef je zelf minder hard te trappen (kracht te zetten), zodat je dus minder energie verbruikt of arbeid hoeft te verrichten.

In dit voorbeeld kun je de wind en de helling rekenen tot de arbeidsomstandigheden. Bij wind mee en heuveltje af zijn de omstandigheden dus gunstig. In het algemeen kun je dus zeggen dat de arbeidsomstandigheden het liefst je werk moeten verlichten, zodat het je minder energie kost.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Arbeid&oldid=833696"