Thuiswerk

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Onder thuiswerk wordt verstaan dat je thuis werk doet van meestal handmatig werk van bedrijven. Het kan als loondienst of als zelfstandige gebeuren.

Thuiswerk zou ook in de bedrijven kunnen gebeuren, maar omdat dat op rustige momenten thuis gedaan kan worden ligt het uiteindelijke uurloon voor thuiswerk vaak wat lager. Omdat het moeilijk is te controleren hoeveel tijd besteed is aan het thuiswerk, is er meestal geen uurloon maar krijgt de thuiswerker vaak een stukloon: een bepaalde vergoeding per afgeleverd product. Dit stuksloon is soms zo laag dat zelfs als de thuiswerker hard doorwerkt het per uur minder is dan het minimumloon. Thuiswerk werd vroeger meestal door vrouwen gedaan. Thuiswerk is meestal het inpakken van producten. Ook garnalen pellen was vroeger vaak thuiswerk, maar door veranderde eisen voor de hygiëne mag dat niet meer.

Sinds de late middeleeuwen bestond het thuiswerken in de lakennijverheid, in de streek van Ieper en Oudenaarde maar ook rond Leiden. De boeren die zich een weefgetouw konden betalen (vaak op afbetaling) werkten vooral in de winter voor de lakenhandelaar of tapijtenfabrikant. Het loon van de thuisarbeiders was stukloon, zodat zij afhankelijk waren van de marktprijs, wat soms tot grote misbruiken zorgde.

Sinds einde 20e eeuw komt thuisarbeid weer op. Met behulp van computer en internet kan men immers even goed thuis gegevens intikken dan op kantoor. Men spaart zo verplaatsingstijd en -kosten. Thuisarbeid is niet beperkt tot ICT-taken.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Thuiswerk&oldid=556798"