Sigrid Kaag

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sigrid Kaag

Sigrid A.M. Kaag (geboren in Rijswijk op 2 november 1961) is politica voor D66, diplomaat en minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking in het kabinet-Rutte III.

Kaag werd geboren in Rijswijk, maar groeide op in Zeist. Ze deed in Leiden de studies Midden-Oostenstudies en Arabisch. Ze studeerde ook even aan de Amerikaanse Universiteit in Caïro. Ze deed een master in internationale betrekkingen aan de Universiteit van Exeter en aan St Antony's College in Oxford. Daarna volgde ze ook een studie aan de École nationale d'administration in Frankrijk en deed ze een zogenaamde leergang Buitenlandse Betrekkingen aan het Instituut Clingendael.

Na haar studies werkte ze eerst bij Shell en later bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze woonde in die tijd in Wenen, Beiroet en Khartoem. In 1994 stapte ze over naar de Verenigde Naties, waar ze tot 2017 is blijven werken. Ze hield zich bij VN vooral bezig met het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Van 2013 tot 2014 was ze Speciaal Gezant van de Verenigde Naties in Syrië. Haar taak was om ervoor te zorgen dat er geen chemische wapens zoals gifgas meer werden gebruikt in de Syrische burgeroorlog. Van 2014 tot 2017 was ze Speciaal Gezant van de Verenigde Naties in Libanon.

In oktober werd Kaag minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking in het kabinet-Rutte III. Ze volgde Lilianne Ploumen op. Er was een klein beetje onrust, omdat sommige mensen vonden dat Kaag door haar Palestijnse man niet neutraal zou zijn.

Kaag is dus getrouwd met een Palestijn, die ook nog politicus is voor Fatah (een anti-Israëlische partij). Ze heeft vier kinderen. Kaag is vloeiend in zes talen, namelijk Nederlands, Engels, Frans, Spaans, Duits en Arabisch. In 2016 ontving ze de Carnegie Wateler Vredesprijs.

Bronnen


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sigrid_Kaag&oldid=523386"