Tandarts

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tandartsenpraktijk op de Vliegbasis Spangdahlem in Duitsland.
Een tandarts aan het werk bij een meisje op de Filipijnen.

De tandarts is iemand die medisch bevoegd is om gebitten te controleren en te herstellen. De meeste mensen kennen de tandarts natuurlijk van de (half)jaarlijkse routinecontrole van hun gebit. Maar ook als er echt iets is met je gebit, als je bijvoorbeeld gaatjes hebt, dan is de tandarts meestal de eerste waarmee je te maken krijgt.

Een tandarts heeft een tandheelkundige opleiding gevolgd.

Geschiedenis

Vroeger was tandarts nog geen apart beroep. De barbier deed het werk van de tandarts, maar hij was ook kapper en chirurg. In sommige landen (India bijvoorbeeld) is dat nog steeds zo.

Instrumenten

Het haakje gebruikt de tandarts om het vuil uit de tanden te halen of om te voelen of er geen gaatje in de tand zit. Dit noemt men ook wel de sonde.

De tandarts gebruikt ook een spiegeltje om achter de tanden of de kiezen te kijken. Zo ziet hij alles beter.

In jouw mond kan er ook een zuigslangetje hangen. Hiermee zuigt de tandarts het speeksel weg als je lang je mond moet open houden.

De tandarts kan ook een boor gebruiken. Hiermee boort de tandarts gaatjes in een slechte tand. Daarna kan hij het gaatje vullen.

Ook de tandarts kan een tandenborstel gebruiken om jouw tanden proper te maken.

De assistente

Hij of zij moet vulmateriaal klaarmaken en aangeven, water en speeksel tijdens behandelingen wegzuigen. Ook verzorgt de assistente het schoonmaken en steriliseren van de tandartsinstrumenten. Daarnaast doet de assistente receptiewerk, zoals maken van afspraken met patiënten en het beantwoorden van de telefoon. De tandartsassistente regelt ook de afspraken dat noemen we ook wel een balie-assistente.verwijzing naar een tandartsspecialist en moet daarbij van alles uitleggen aan de patiënt.

De orthodontist

Een orthodontist is iemand die is gespecialiseerd in de ontwikkeling van de kaak en het gebit. Als de groei daarvan niet 'normaal' verloopt kan de orthodontist ingrijpen meestal door middel van een beugel. Op die manier kan kaakgroei en de tandstand in goede banen worden geleid. De meeste patiënten worden behandeld in de periode dat het blijvende gebit doorbreekt (10 tot 15 jarige leeftijd). Meestal kom je bij een orthodontist omdat de 'gewone' tandarts je naar de orthodontist doorverwijst.

De mondhygiënist(e)

Een mondhygiënist werkt meestal in de praktijk van een tandarts of tandartsspecialist. Mondhygiënisten geven voorlichting over gebitsonderhoud en doen behandelingen, zoals het verwijderen van tandsteen en het geven van fluorbehandelingen.Mondhygiënisten bereiden patiënten voor op een tandvleesoperatie en assisteren daar soms bij.Veel mondhygiënisten werken bij een orthodontist. Ze maken afdrukken van het gebit (happen) of plakken brackets, je weet wel: van die metalen plakkertjes voor de vaste beugel. De mondhygiëniste heeft een driejarige of tweejarige HBO opleiding gedaan en mag minder dan een mondzorgkundige. Op dit moment zijn er ook best veel die zelf een eigen praktijk hebben

De kaakchirurg

De tandarts kan je ook doorverwijzen naar de kaakchirurg als er een wat ingewikkelder ingreep nodig is dan bijv. alleen het vullen van een gaatje. Bijvoorbeeld het laten trekken van je verstandskies of als je kaak geopereerd moet worden (bijv. bij een wortelpuntontsteking).

Schooltandarts

Vroeger was er een speciale tandarts voor op school, de schooltandarts. Deze is er nu niet meer.

Videolink

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Tandarts&oldid=651474"