Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

UNICEF

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Unicef (Voluit: United Nations International Children's Emergency Fund) is een organisatie die zich inzet voor het welzijn van kinderen.

Wat doet Unicef?

UNICEF helpt alle kinderen ter wereld. Het maakt niet uit in welk land ze wonen of waar ze in geloven. Want alle kinderen hebben dezelfde rechten. Deze rechten staan in het Kinderrechtenverdrag. UNICEF wil ervoor zorgen dat iedereen de kinderrechten kent en naleeft. En ze helpen kinderen om voor hun rechten op te komen. Hoe doet UNICEF dat? UNICEF werkt in 5 thema’s Deze thema's hebben ook met elkaar te maken. Want een kind kan bijvoorbeeld niet naar school (thema onderwijs) als hij of zij ziek is (thema zorg). En soms moeten kinderen werken (thema bescherming), omdat hun ouders aids hebben en dat niet kunnen (thema hiv en aids) dat krijg je van bijvoorbeeld vies drink water (thema schoon water). Daarom zorgt UNICEF ervoor dat zij zich niet alleen maar op één thema richt.

De thema's zijn:

Zorg: er zijn heel veel kinderen die ziek worden en soms zelfs dood gaan. Omdat ze geen eten hebben, of geprikt worden door een malariamug bijvoorbeeld. Als je ziek bent, kun je veel dingen niet doen. Je kunt vaak niet naar school of niet spelen met vrienden of vriendinnen. Soms heb je pijn en dat is vervelend. Als je ziek bent, heb je zorg nodig. Van je familie en soms van een dokter. Als je die zorg niet krijgt, kan het gebeuren dat het niet lukt om beter te worden. Gelukkig kun je veel doen om te voorkomen dat je ziek wordt. Als baby kreeg je al prikken tegen besmettelijke ziekten. Gezond eten en genoeg bewegen is ook belangrijk om gezond te blijven. In ontwikkelingslanden worden helaas veel kinderen ziek. Dat komt bijvoorbeeld doordat daar niet genoeg dokters en ziekenhuizen zijn..

Onderwijs: alle kinderen moeten naar school kunnen. School is namelijk heel belangrijk voor later. Maar lang niet alle kinderen gaan naar school. Onderwijs is belangrijk voor álle kinderen. Maar Unicef besteedt extra aandacht aan onderwijs voor meisjes. Waarom? Allereerst omdat veel meisjes niet naar school gaan of de school niet afmaken. En als een meisje naar school gaat, is dat niet alleen goed voor haarzelf, maar ook voor haar toekomstige kinderen. Want als een meisje heeft geleerd over hygiëne en over het voorkomen van ziektes, kan ze later beter voor haar kinderen zorgen. Ook sturen meisjes die nú naar school gaan, hun kinderen meestal ook weer naar school. Bescherming: heel veel kinderen moeten werken, of leven in ergens waar het oorlog is. Alle kinderen hebben recht op veiligheid. Hiv en aids: aids is een ziekte die heel veel voorkomt onder kinderen. Ook gebeurt het vaak dat ze geen ouders meer hebben, omdat die dood zijn gegaan aan de ziekte. Samenwerking en lobby: bijna iedereen kent het Kinderrechtenverdrag. Maar heel veel mensen houden zich daar niet aan. UNICEF wil ervoor zorgen dat iedereen zich aan die rechten houdt. Maar alleen kunnen we dat niet. Daarom werken we samen. Want samen sta je heel sterk. Ook zorgt UNICEF ervoor dat iedereen bekend raakt met kinderrechten, en zich daar ook aan houdt. Dat heet lobbyen

Kinderrechten

Het Verdrag voor de Rechten van het Kind, geldt voor alle kinderen. waar ze ook vandaan komen, wat hun geloof ook is, en of het een jongen of een meisje is. Kinderen hebben recht op onderwijs, gezondheidszorg en bescherming. Daarom vraagt Unicef op 20 november wereldwijd aandacht voor kinderrechten.

Wist je dat: Er 2 landen zijn die het Verdrag voor de rechten van het kind niet hebben ondertekend, dat zijn Somalië en de Verenigde Staten. En dat Unicef de taak heeft gekregen van de Verenigde Naties om te zorgen dat alle landen zich aan het verdrag voor de rechten van het kind houden.

Veilig Water

Schoonwater is van levensbelang elk jaar door slechte hygiëne en geen goed drinkwater worden er miljoenen kinderen ziek. Sterker nog! Daardoor gaan 1.5 Miljoenen kinderen DOOD!

Om te kunnen leven heb je water nodig, 20 liter per dag, in nederland gebruiken we wel 200 liter! als je 5 minuten doucht gebruik je algauw 95 liter, dat is heel erg veel!

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=UNICEF&oldid=667846"