Universiteit Leiden

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het logo van de universiteit

De Universiteit Leiden is de oudste universiteit van Nederland en staat in het Zuid-Hollandse Leiden. De universiteit is opgericht in 1575 en heeft zeven faculteiten (afdelingen), waarvan zes in Leiden en één in Den Haag. Mede door de universiteit profileert Leiden zich als studentenstad. Tot 1998 werd de naam Rijksuniversiteit Leiden gebruikt.

Geschiedenis

Het Academiegebouw in Leiden

De geschiedenis gaat terug tot in de tijd van de Spaanse Nederlanden. De inwoners van de 17 Nederlandse gewesten gingen toen naar de katholieke Universiteit Leuven, de voorloper van de huidige. Doordat de Tachtigjarige Oorlog was uitgebroken werden de studenten uit de Noordelijke Nederlanden geweigerd. Er was daarom behoefte aan een vervangende universiteit, waar deze studenten naar toe konden gaan. Willem van Oranje richtte deze in 1575 op in Leiden. Hij koos voor Leiden, aangezien de stad tijdens het Leidens Onzet een jaar lang belegerd was, maar zich niet overgaf aan de Spanjaarden. Uit dank hiervoor gaf hij Leiden de eerste Nederlandse universiteit. De universiteit werd betaalt met bezittingen van katholieke geestelijken, die in beslag genomen waren door de watergeuzen en opstandelingen. In 1582 zou koning Filips II hebben verklaard dat hij iedereen die aan de Universiteit Leiden had gestudeerd of studeerde als ketter beschouwde. Het eerste gebouw van de universiteit was een klooster, maar na twee jaar verhuisde de universiteit naar het Rapenburg en zit daar sinds 1581 op de huidige locatie. In 1616 brandde dit gebouw, een voormalig klooster, af en werd vervangen door het Academiegebouw, dat nog steeds gebruikt wordt. Aanvankelijk kon men theologie, medicijnen en rechten aan de universiteit studeren en daarnaast nog filosofie, letteren, wiskunde en de zeven vrije kunsten (zoals grammatica en astronomie). In principe was dit toen vrij standaard voor een universiteit. In Leiden was er tevens een schermschool en werd ook de hortus botanicus Leiden aangelegd, waar een grote plantencollectie verrees.

De Universiteit Leiden had zowel in Nederland als in Europa veel aanzien. Voorbeelden van personen die aan de universiteit hadden gestudeerd zijn Hugo de Groot, Gerard Vossius, Herman Boerhaave, Johan Rudolph Thorbecke, Heike Kamerlingh Onnes, Pieter Zeeman en Hendrik Lorentz. Ook Marie Curie en Albert Einstein bezochten de universiteit. Sinds 2012 werkt de Universiteit Leiden samen met de Technische Universiteit Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam. Sinds 1998 zit de universiteit ook in Den Haag gevestigd, onder de naam Campus Den Haag.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Universiteit_Leiden&oldid=651639"