D66-lijsttrekkersverkiezing 2020

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De D66-lijsttrekkersverkiezing 2020 werd gehouden van 20 augustus 2020 t/m 2 september 2020. De verkiezing werd gewonnen door Sigrid Kaag, op dit moment minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking in het kabinet-Rutte III.

Nadat fractievoorzitter Rob Jetten aankondigde zich niet kandidaat te stellen voor het lijsttrekkerschap, maakte Sigrid Kaag (minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) bekend dat ze zich kandideerde voor de positie van lijsttrekker. Voor een lange tijd leek zij de enige kandidaat te zijn (en stond er dus geen lijsttrekkersverkiezing op de agenda), maar op 4 augustus 2020 diende ook Ton Visser zijn kandidatuur in. Een lijsttrekkersverkiezing is een verkiezing binnen een partij, waarin de leden van een partij mogen kiezen welk partijlid hen moet vertegenwoordigen als lijsttrekker bij de aankomende verkiezingen. In dit geval wordt er een lijsttrekker gekozen voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021.

De belangrijke gebeurtenissen in en rondom deze lijsttrekkersverkiezingen staan in de onderstaande tabel:

Belangrijke data
1 mei Er wordt gecontroleerd of mogelijke kandidaat-lijsttrekkers voldoende ondersteuningsverklaringen hebben verzameld.
2 juni Leden kunnen zich voor het eerst aanmelden om als kandidaat-lijsttrekker voorgedragen te worden.
3 augustus Leden kunnen zich voor het laatst aanmelden om als kandidaat-lijsttrekker voorgedragen te worden.
15 augustus Eerste presentatieavond met kandidaat-lijsttrekkers
20 augustus Leden kunnen voor het eerst hun stem uitbrengen.
22 augustus Tweede presentatieavond met kandidaat-lijsttrekkers
29 augustus Derde presentatieavond met kandidaat-lijsttrekkers
2 september Leden kunnen voor het laatst hun stem uitbrengen.
4 september Bekendmaking uitslag

Kandidaatstelling

Niet ieder solliciterend lid kan zomaar door het bestuur voorgedragen worden, omdat het partijbestuur voorwaarden stelt aan de sollicitanten. De belangrijkste voorwaarde was dat een kandidaat-lijsttrekker op de peildatum van 1 mei minimaal 228 ondersteuningsverklaringen had verzameld. Ondersteuningsverklaringen zijn verklaringen die leden doen of ondertekenen om aan te geven dat zij de mogelijke kandidatuur van een ander lid (dat voorgedragen wil worden als kandidaat-lijsttrekker) ondersteunen.

Organisatie

Niet iedereen kan zomaar stemmen bij een lijsttrekkersverkiezing: in beginsel mogen alleen leden van een politieke partij dat. Daarnaast kunnen partijen ervoor kiezen om aanvullende eisen te stellen. Het D66-bestuur had de volgende voorwaarden gesteld:

  • Alleen leden die uiterlijk 1 jaar vóór de dag van de stemming lid geworden waren, hadden stemrecht: leden die ná 21 september 2019 lid geworden waren, mochten niet stemmen. Leden die korter dan een jaar lid zijn konden uiterlijk 10 dagen voor het sluiten van de stemming bij het partijbestuur een dispensatieverzoek indienen. Een dispensatieverzoek is een verzoek om vrijgesteld te worden van een bepaalde verplichting of voorwaarde (in dit geval de voorwaarde dat een lid minimaal een jaar lid moet zijn van de partij om te mogen stemmen).
  • Leden die vóór de sluiting van de kandidaatstelling (3 augustus) níét hun contributie hadden betaald, mochten niet stemmen.

In verband met de coronacrisis in Nederland werd de stemming niet georganiseerd op een partijcongres (bijeenkomst van alle leden van een partij), maar kregen de leden een e-mail waarmee ze kunnen stemmen.

Kandidaten

Kandidaat
Woonplaats
Richting Stroming Huidige positie
Sigrid-kaag.jpg Centrum

Sociaalliberalisme

Economisch liberalisme

Europeanisme
Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking
(2017-nu)
Green - replace this image male.svg Centrum tot centrumlinks

Sociaalliberalisme

Gemengde economie

Volkspartijgedachte1
Geen

1.) De 'volkspartijgedachte' is de gedachte die ernaar streeft om zo veel mogelijk groepen in de samenleving bij een politieke partij te betrekken (om zo een brede volkspartij te worden). Volkspartijen in Nederland zijn het CDA, de PvdA en de VVD.

Uitslag

De stemming werd gehouden van 20 augustus tot en met 2 september. De uitslag van de stemming werd op 4 september worden bekendgemaakt.

# = Aantal stemmen
% = Percentage van het totaal aantal stemmen

Kandidaat Stemmen Voorsprong
# %
Sigrid Kaag 11.080 95,7%
+92,6%
Ton Visser 354 3,1%
blanco2 143 1,2%
totaal 11.577 100,0%
opkomst
11.577
49,7%

2.) Als iemand 'blanco' stemt, dan stemt die persoon niet op een specifieke kandidaat. De stem wordt wel meegeteld bij de opkomst (het aantal mensen dat is komen opdagen om te stemmen), maar wordt niet aan een kandidaat toegewezen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=D66-lijsttrekkersverkiezing_2020&oldid=643443"