Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Centrum (politiek)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het politieke centrum of midden is een term in de politiek wordt gebruikt voor het aanduiden van politici, politieke partijen en groepen. Politieke middenpartijen zoeken, zoals de naam al zegt, een middenweg tussen de rechtse en linkse politiek. Op economisch gebied zoekt het politieke centrum vaak een middenweg tussen het liberalisme en de sociaaldemocratie. Wat het politieke centrum precies inhoudt, verschilt van land tot land en van tijd tot tijd. Vaak woorden de christendemocratie en het sociaalliberalisme tot de middenstromingen gerekend.

In Nederland zijn de Democraten 66 (D66) en het Christen-Democratisch Appèl (CDA) middenpartijen. D66 bevindt zich precies in het politieke midden, terwijl het CDA wat meer naar rechts neigt. De verschillen tussen D66 en CDA zitten vooral op het sociale en culturele gebied: D66 is progressief, het CDA conservatief. In België zijn de christendemocratische Christen-Democratisch en Vlaams (CD&V) en het christenhumanistische Centre démocrate humaniste (cdH) middenpartijen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Centrum_(politiek)&oldid=680117"