Wopke Hoekstra

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wopke Hoekstra
Wopke Hoekstra (2022).jpg
Wopke Hoekstra (2022)
Naam voluit Wopke Bastiaan Hoekstra
Geboren 30 september 1975
Geboren te Bennekom
Overleden
Overleden te
Gehuwd met Liselot Hoornweg
Relatie met
Partij CDA
EVP
Religie vrijzinnig-protestants
(remonstrants)
Stroming
Functie Europees commissaris voor de Europese Green Deal
Aantreden 5 oktober 2023
Aftreden
Voorganger Frans Timmermans (S&D/PvdA)
Opvolger
Functie(s)
Commerciële functies bij Shell
(2001-2006)
Vennoot bij McKinsey & Company
(2006-2017)
Eerste Kamerlid voor het CDA
(2011-2017)
Minister van Financiën
(2017-2022)
Partijleider van het CDA
(2020-2023)
Minister van Buitenlandse Zaken
(2022-2023)
Europees commissaris voor de Europese Green Deal
(sinds 2023)
Portaal Portal.svg Politiek

Wopke Hoekstra (geboren in Bennekom op 30 september 1975) is sinds 5 oktober 2023 de Europees commissaris voor de Europese Green Deal. Eerder was hij tussen 10 januari 2022 en 5 september 2023 de minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet-Rutte IV. Hoekstra is lid van het Christen-Democratisch Appèl (CDA) en de Europese Volkspartij (EVP).

Hoekstra is een Nederlandse politicus, jurist en bestuurskundige. Tussen 11 december 2020 en 14 augustus 2023 was hij de partijleider van het CDA. Hij werd opgevolgd door Henri Bontenbal.

Op 10 juli 2023 maakte Hoekstra bekend dat hij niet meer de lijsttrekker van het CDA wilde zijn voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2023.

Biografie

Loopbaan

Hoekstra studeerde rechten in Leiden en was in de tijd ook praeses (voorzitter) van de studentenvereniging LSV Minerva. Vervolgens studeerde hij in Rome rechten en internationale politiek en volgde hij nog opleidingen in Fontainebleau en Singapore. Na zijn studie werkte hij onder andere bij Shell, McKinsey & Company en het Scheepvaartmuseum.

In 2011 werd Hoekstra gekozen in de Eerste Kamer voor het CDA. Hij werd daar ook vicefractievoorzitter. Hoekstra werd gezien als een politiek talent en kwam daardoor ook in het huidige kabinet. In de Eerste Kamer viel hij op omdat hij niet altijd hetzelfde stemde als de rest van zijn partij. Zo stemde hij voor het afschaffen van de weigerambtenaar (een weigerambtenaar was/is een trouwambtenaar die weigert om homoseksuele stellen te trouwen), in tegenstelling tot de rest van de CDA-fractie. In 2016 hielp hij mee met het schrijven van het nieuwe verkiezingsprogramma. Hij was zelfs voorzitter van de commissie die daarover ging.

Politiek

Kabinet-Rutte III

In het kabinet-Rutte III was Hoekstra de minister van Financiën tussen 26 oktober 2017 en 10 januari 2022.

Kabinet-Rutte IV

Op 10 januari 2022 werd Wopke Hoekstra benoemd tot Minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet-Rutte IV. Hij bleef minister tot 1 september 2023.

Europese Commissie

Op 5 september 2023 werd Hoekstra opgevolgd als minister van Buitenlandse Zaken door Hanke Bruins Slot, nadat bekend werd dat het kabinet hem had voorgedragen als Europees commissaris voor de Europese Green Deal. Hoekstra werd op 5 oktober 2023 door het Europees Parlement daadwerkelijk benoemd tot Europees commissaris. Op Europees niveau hoort Hoekstra bij de Europese Volkspartij (EVP), omdat het CDA bij die Europese fractie is aangesloten.

Privé

Wopke Hoekstra groeide samen met zijn ouders, een broertje en zusje op in Bennekom. Zijn vader was hoogleraar interne geneeskunde en was in het dagelijks leven internist. Hoekstra's moeder werkte als pedagoge, in het bijzonder met blinden en slechtzienden. Zij overleed toen Hoekstra op de lagere school zat.

Hoekstra is verloofd met Liselot Hoornweg en woont samen met zijn vrouw en hun vier kinderen in Bussum. Hoekstra is van huis uit vrijzinnig-protestants en is aangesloten bij de Remonstrantse Broederschap. Bij zijn jongste zoon werd in 2016 leverkanker geconstateerd. Een jaar later werd de zoon schoon verklaard, maar pas na vijf jaar na een diagnose kan echt gezegd worden of iemand geen kanker meer heeft.

Verder is Hoekstra lid van de Elfstedentochtvereniging. In 2013 werd hij tot politiek talent van het jaar gekozen door de parlementaire pers en in 2016 stond hij in de lijst van de 200 invloedrijkste Nederlanders volgens de Volkskrant. De naam Wopke is Fries, maar Hoekstra is niet in Friesland opgegroeid.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wopke_Hoekstra&oldid=870652"