Wopke Hoekstra

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wopke Hoekstra

Wopke Bastiaan Hoekstra (geboren in Bennekom op 30 september 1975) is politicus voor het CDA en minister van Financiën in het kabinet-Rutte III.

Hoekstra studeerde rechten in Leiden en was in de tijd ook praeses (voorzitter) van de studentenvereniging LSV Minerva. Vervolgens studeerde hij in Rome rechten en internationale politiek en volgde hij nog opleidingen in Fontainebleau en Singapore. Na zijn studie werkte hij onder andere bij Shell, McKinsey & Company en het Scheepvaartmuseum.

In 2011 werd Hoekstra gekozen in de Eerste Kamer voor het CDA. Hij werd daar ook vicefractievoorzitter. Hoekstra werd gezien als een politiek talent en kwam daardoor ook in het huidige kabinet. In de Eerste Kamer viel hij op omdat hij niet altijd hetzelfde stemde als de rest van zijn partij. Zo stemde hij voor het afschaffen van de weigerambtenaar (een weigerambtenaar was/is een trouwambtenaar die weigert om homoseksuele stellen te trouwen), in tegenstelling tot de rest van de CDA-fractie. In 2016 hielp hij mee met het schrijven van het nieuwe verkiezingsprogramma. Hij was zelfs voorzitter van de commissie die daarover ging. In het kabinet-Rutte III is Hoekstra minister van Financiën geworden.

Wopke Hoekstra is getrouwd en heeft vier kinderen. Hij woont in Bussum en is vrijzinnig protestants-christelijk. Hij is lid van de Elfstedentochtvereniging. In 2013 werd hij tot politiek talent van het jaar gekozen door de parlementaire pers en in 2016 stond hij in de lijst van de 200 invloedrijkste Nederlanders volgens de Volkskrant. De naam Wopke is Fries, hoewel Hoekstra niet in Friesland is opgegroeid.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wopke_Hoekstra&oldid=594944"