Ronald Plasterk

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Minister Plasterk

Ronald Hans Anton Plasterk (Den Haag, 12 april 1957), is een Nederlands politicus (PvdA) en was tot 26 oktober 2017 minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in het kabinet-Rutte II (eerder van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in het kabinet-Balkenende IV). Hij was ook geruime tijd Kamerlid..

Jeugd

Minister Plasterk groeide op in een nieuwbouwwijk in Den Haag. Zijn vader was joods en zijn moeder was rooms-katholiek. Na het afronden van het gymnasium aan het Sint-Jans College ging Plasterk economie studeren aan de Universiteit van Amsterdam, maar maakte deze studie niet af en stapte over op het vak biologie. Deze studierichting voltooide hij wel en promoveerde in 1984 op een proefschrift over het seksueel gedrag van de platworm..

Hoe werd hij minister?

Van 11 oktober 1982 tot 1 september 1984 was Plasterk gemeenteraadslid in Leiden voor de Partij van de Arbeid. In 2005 en 2006 was hij één van de adviseurs van de Nationale Conventie. In 2006 was hij lid van de programmacommissie van die partij ten behoeve van de landelijke verkiezingen. In die hoedanigheid schreef hij mee aan het verkiezingsprogramma van de PvdA. Hij was minister sinds 22 februari 2007.

Zijn laatste ministerschap heeft trouwens aan een zijden draad gehangen toen bleek dat hij de Kamer onjuiste informatie had verstrekt over de afluisterpraktijken van de Nederlandse geheime dienst. Hij overleefde ternauwernood een motie van wantrouwen.

Tegenwoordig heeft hij op vrijdag een column in De Telegraaf waarin hij zich een warm voorstander toont van kernenergie.

Verkenner en informateur

Dhr. Plasterk werd op 27 november 2023 door Geert Wilders gevraagd om verkenner te willen zijn na de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 Hij heeft deze rol op zich genomen met de instemming van de meeste fractievoorzitters (behalve die van de Partij voor de Dieren en die van DENK). Na de verkenning werd hij door Wilders ook gevraagd om informateur te worden van het te vormen kabinet. Op 12 februari 2024 rondde Plasterk zijn opdracht als informateur af. Hij werd twee dagen later opgevolgd door Kim Putters, omdat het Plasterk niet gelukt was om een kabinet te vormen.

Hij zal informerende of verkennende gesprekken met de fractievoorzitters gaan voeren om te horen of men het wel of niet ziet zitten om aan een nieuwe regering deel te gaan nemen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Ronald_Plasterk&oldid=842028"