Tineke Huizinga

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Tineke Huizinga
Senator Tineke Huizinga 2 (cropped).jpg
Naam voluit Johanna Catharina Huizinga-Heringa
Geboren 16 februari 1960
Geboren te Wouterswoude
Overleden
Overleden te
Gehuwd met
Relatie met
Partij RPF (tot 1998)
ChristenUnie (1998-heden)
Religie Nederlands Gereformeerde Kerken
Stroming
Functie
Aantreden
Aftreden
Voorganger
Opvolger
Functie(s)
Gemeenteraadslid Heerenveen (1998-2002)
Lid Tweede Kamer (2002-2007)
Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat (2007-2010)
Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (2010)
Lid Eerste Kamer (2019-heden)
Fractievoorzitter ChristenUnie Eerste Kamer (2021-heden)
Portaal Portal.svg Politiek

Tineke Huizinga (Wouterswoude, 16 februari 1960) is een Nederlandse politica voor de ChristenUnie. Huizinga is op dit moment lid van de Eerste Kamer namens de ChristenUnie. Ook is zij de fractievoorzitter van de ChristenUnie-fractie in de Eerste Kamer.

Eerder was Huizinga al staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat onder kabinet-Balkenende IV. In 2010 was ze ook tijdelijk minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM), nadat het kabinet gevallen was.

Levensloop

Huizinga groeide op in Amersfoort en studeerde rechten in Utrecht. Na haar studie verhuisde ze naar Heerenveen. Ze was in Heerenveen gemeenteraadslid voor de Reformatorische Politieke Federatie (RPF), een van de voorlopers van de ChristenUnie. Ook werkte ze voor de stichting Open Doors en VluchtelingenNetwerk Nederland. In 1998 ging de Heerenveense afdeling van de RPF samen met het Gereformeerd Politiek Verbond (GPV) tot de ChristenUnie.

In 2002 werd ze lid van de Tweede Kamer. Huizinga was het eerste vrouwelijke Kamerlid voor de ChristenUnie. Ook zat ze in de parlementaire enquêtecommissie over Srebrenica tussen 2002 en 2003. Huizinga werd in 2007 staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat in het kabinet-Balkenende IV. Onder haar bewind werd de OV-chipkaart ingevoerd, wat veel problemen opleverde. Er was veel kritiek op de veiligheid van de OV-chipkaart. Er werd zelfs een motie van wantrouwen tegen haar ingediend, maar ze overleefde deze. Tussen februari en oktober 2010 was ze ook tijdelijk minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer.

Tussen 2015 en 2018 was Huizinga directeur van Wilde Ganzen. In 2019 werd ze verkozen tot de Eerste Kamer namens de ChristenUnie. Sinds 2023 is Huizinga de fractievoorzitter van de ChristenUnie-fractie in de Eerste Kamer.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Tineke_Huizinga&oldid=830836"