Pieter Omtzigt

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Pieter Omtzigt
PieterOmtzigt2 (cropped).jpg
Pieter Omtzigt (2006)
Naam voluit Pieter Herman Omtzigt
Geboren 8 januari 1974
Geboren te Den Haag
Overleden
Overleden te
Gehuwd met Ayfer Koç (sinds 2009)
Relatie met
Partij CDA (2003-2021)
Nieuw Sociaal Contract (sinds 2023)
Religie Rooms-katholiek
Stroming
Functie Partijleider van Nieuw Sociaal Contract
Aantreden 22 augustus 2023
Aftreden
Voorganger
Opvolger
Functie(s)
Bestuurslid CNV Jongeren
(1991-1993)
Tweede Kamerlid voor het CDA
(2003-2021)
Tweede Kamerlid (partijloos)
(2021-2023)
Tweede Kamerlid voor NSC
(sinds 2023)
Fractievoorzitter van NSC in de Tweede Kamer
(sinds 2023)
Portaal Portal.svg Politiek


Pieter Omtzigt (geboren in Den Haag op 8 januari 1974) is sinds 20 augustus 2023 is de partijleider van de politieke partij Nieuw Sociaal Contract. Hij heeft die partij ook opgericht.

Omtzigt is een Nederlands politicus en doctor in de econometrie. Van 2003 tot juni 2021 was hij een Tweede Kamerlid voor het Christen-Democratisch Appèl (CDA). In juni van 2021 verliet Omtzigt het CDA en ging hij verder als zelfstandig Kamerlid. Dit deed hij nadat uit onderzoek bleek dat leden van het CDA en het -bestuur hem uitscholden en zouden hebben benadeeld. Op 20 augustus 2023 richtte hij de politieke partij Nieuw Sociaal Contract. Hij is voor die partij ook de lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2023.

Voordat Omtzigt in 2003 verkozen werd als Kamerlid, was hij van 1991 tot en met 1993 lid van het hoofdbestuur van CNV Jongeren. Daarnaast is hij tussen 2000 en 2003 onderzoeker geweest aan de Italiaanse Universiteit van Insubrië en aan de Universiteit van Amsterdam. Omtzigt werd door het CDA-bestuur voorgedragen als kandidaat-lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021, maar verloor de stemming van Hugo de Jonge.

Persoonlijk

Jeugd en opleiding

Pieter Omtzigt werd in een katholiek gezin geboren als een uit een tweeling. Hoewel hij in Den Haag was geboren, bracht hij het grootste deel van zijn jeugd door in het Overijsselse Borne. Als tiener doorliep hij het gymnasium aan het Rooms-Katholieke Lyceum De Grundel in Hengelo (dat eveneens in Overijssel ligt).

Tussen 1992 en 1996 studeerde hij economie en statistiek aan de Engelse Universiteit van Exeter en ging als uitwisselingsstudent voor een jaar naar de Vrije Universiteit der Sociale Wetenschappen "Guido Carli" in Rome. Omtzigt promoveerde in 2003 in de econometrie aan het Europees Universiteitsinstituut in Florence. Zijn proefschrift was getiteld Essays in Cointegration Analysis (Nederlands: Dissertaties over de co-integratieanalyse).

Privéleven

Pieter Omtzigt is getrouwd met Ayfer Koç. Zij is lid van de Syrisch-Orthodoxe Kerk en was tot 2022 de fractievoorzitter van het CDA in de gemeenteraad van Enschede.

Politiek

Pieter Omtzigt wilde zelf niet per se de politiek in, maar werd in 2002 door Nicolien van Vroonhoven-Kok voorgesteld aan Jan Peter Balkenende. Van Vroonhoven-Kok was toen een van de adviseurs van Balkenende en zat sinds de Tweede Kamerverkiezingen van 2002 in de Tweede Kamer voor het CDA. Door de snelle val van het kabinet-Balkenende I waren er in 2003 weer verkiezingen, waarbij ook Omtzigt werd verkozen.

Als Tweede Kamerlid heeft Omtzigt de portefeuilles ('portefeuilles' zijn de zaken waarmee een Kamerlid zich bezighoudt) Buitenlandse Zaken, Duitsland, de Raad van Europa, Europese Zaken, Financiën en Sociale Zaken & Werkgelegenheid. Voorbeelden hier van zijn het onderzoek dat Omtzigt deed naar het Nederlandse pensioenstelsel (2004) en Omtzigts interpellatie (een 'interpellatie' of 'interpelleren' is het onderbreken van een spoeddebat door een Kamerlid, omdat het lid in kwestie iets wil vragen aan iemand uit de regering) aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid over het Elektronisch patiëntendossier (EPD). Tegenwoordig komt Omtzigt vanuit zijn portefeuilles Financiën en Sociale Zaken op voor ouders die onterecht zijn bestempeld als fraudeur (een 'fraudeur' is iemand die fraude pleegt). Deze ouders werden mede als fraudeur aangemerkt omdat ze een migratieachtergrond hadden. Op het moment dat je als fraudeur aangemerkt wordt, moet je heel veel geld terugbetalen aan de Belastingdienst. Hierdoor zijn heel veel ouders in geldnood gekomen.

In 2020 probeerde Pieter Omtzigt lijsttrekker en partijleider te worden van het CDA, maar hij verloor bij de lijsttrekkersverkiezing van Hugo de Jonge. In juni van 2021 verliet Omtzigt het CDA en nam hij zijn zetel mee, omdat uit onderzoek bleek dat de partij hem actief tegenwerkte en partijleden (inclusief het bestuur) hem uitscholden en benadeelden.

Politieke partij

Op 20 augustus 2023 richtte Omtzigt de partij Nieuw Sociaal Contract op. In 2021 schreef hij onder diezelfde naam een boek waarin hij vertelde hoe hij Nederland wilde hervormen. De partij doet mee aan de Tweede Kamerverkiezingen van 2023. Op moment van oprichting was er nog geen kandidatenlijst, maar wel een beginselprogram. Dat program is geschreven door Eddy van Hijum (oud-lid van de Gedeputeerde Staten van het CDA) en woordvoerder Nicolien van Vroonhoven. Nieuw Sociaal Contract komt nog met een verkiezingsprogramma.

Publicaties

Omtzigt heeft de volgende wetenschappelijke werken geschreven:

  • Essays in Cointegration Analysis (2003, proefschrift/dissertatie)
    (Nederlands: Dissertaties over de co-integratieanalyse)
  • The slow disappearance of the Syriacs from Turkey and of the Grounds of the Mor Gabriel Monastery (2012, samen met William Dalrymple, Markus Tozman en Andrea Tyndall)
    (Nederlands: De langzame verdwijning van de Assyriërs uit Turkije en van het terrein van het Klooster van Sint-Gabriël)


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Pieter_Omtzigt&oldid=836305"