Enschede

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Enschede
Flag of Enschede.svg
Enschede wapen.svg

Enschede sateliet.jpg

Land Flag of the Netherlands.svg Nederland
'
'
Oppervlakte 142,72 km²
Inwoners 157.864
Dichtheid 1120 inw./km²
Postcode(s) 7500-7549
Netnummer(s) 053
Portaal Portal.svg [[Portaal:|]]
Van Heek (1967).jpg

Enschede is een stad in de provincie Overijssel.

Geschiedenis

De naam 'Enschede' is afkomstig van An die Schede. 'Schede' is weer afgeleid van scethia, wat grens betekent.

Enschede is ontstaan in de middeleeuwen. Enschede kreeg stadsrechten in het jaar 1325. Enschede werd drie keer getroffen door een grote brand, die een groot deel van de stad verwoestte. Dat was in de jaren 1517, 1750 en 1862. Aan het eind van de 19e eeuw was Enschede de belangrijkste textielstad van Nederland. Veel mensen verhuisden naar Enschede om in de textielindustrie te werken. De grondleggers voor de textielindustrie in Enschede waren de familie Van Heek en de familie Ten Cate.

Sinds 1985 vind jaarlijks de Proef Eet plaats in het centrum van Enschede. De Proef Eet is een voedsel festival waarbij de restaurants en cateraars in Enschede uitgenodigd worden om voedsel te presenteren die bezoekers van de Proef Eet met duyten (speciale munten voor de Proef Eet) kunnen kopen. De restaurants en cateraars krijgen een eigen stand die ze kunnen inrichten zoals ze het zelf willen.

Ramp

In 2000 was er een grote vuurwerkramp in Enschede.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Enschede&oldid=502962"