Vuurwerkramp Enschede

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zwarte rookwolken trekken over Enschede.

Verwar de vuurwerkramp Enschede niet met de (trein)ramp van Eschede!

Op 13 mei 2000 wordt de wijk Roombeek in Enschede getroffen door een vuurwerkramp. Drieëntwintig mensen komen om het leven en ongeveer 950 mensen raken gewond. De vuurwerkramp vindt plaats bij het bedrijf SE Fireworks. Daar is veel te zwaar vuurwerk opgeslagen in het bedrijf. Ook wordt het met de veiligheid niet zo nauw genomen. De bunkers waar het vuurwerk in ligt zijn bijvoorbeeld niet stevig genoeg.

De ramp

De brand begon op het werkterrein van een pakhuis van S.E. Fireworks. In dit pakhuis lag ongeveer 900 kilogram vuurwerk opgeslagen. Het vuur verspreidde zich naar twee containers. Deze containers mochten hier niet staan. Het lukte de brandweer niet om het vuur te blussen. Daardoor vloog een derde container in brand. Even later ontplofte die container. Daarna volgden snel meer ontploffingen. Tot slot ontplofte ook de centrale bunker. In deze bunker lag 177 ton vuurwerk. Door de ontploffingen werd de hele woonwijk Roombeek verwoest. De grootste ontploffing was tot 60 kilometer ver te horen. Er vielen 22 doden en 947 gewonden. Tweehonderdvijf woningen waren helemaal verwoest; In 293 woningen konden de mensen niet meer wonen (onbewoonbaar verklaard). Buiten het rampgebied waren ongeveer 1500 woningen beschadigd. 1250 mensen zijn hun woning kwijtgeraakt. 50 bedrijven zijn ook helemaal kapot. De schade aan huizen en andere gebouwen is ongeveer 450 miljoen euro.

Arrestaties

De twee directeuren van het bedrijf worden in 2002 vrijgesproken van de schuld voor de dood van de slachtoffers. Ze krijgen we een gevangenisstraf van 6 maanden. Van die 6 maanden moeten ze 3 maanden echt naar de gevangenis toe. Ze krijgen ook een boete omdat ze zich niet aan de wet hebben gehouden. Ze hebben onder andere illegaal vuurwerk verkocht.

Gevolgen

Door de ramp in Enschede wordt er strenger gekeken naar bedrijven. Houden ze zich wel aan de wet? Ook moeten gemeentes beter hun best doen om er voor te zorgen dat de bedrijven zich aan de regels houden.

Tijdlijn

Gebeurtenis Tijdstip
Melding brand Tollensstraat door motoragent 15:01:46
Eerste melding door burger 15:02:14
Eerste brandweerauto aanwezig met vier man 15:08
Eerste ambulance aanwezig 15:16
Brand meester 15:27
Eerste steekvlam 15:33:34
Eerste grote explosie 15:34:40
Laatste vernietigende explosie 15:35:46
Rampenplan 16:15

Videolink

De eerste versie van deze tekst (of een deel daarvan) is afkomstig van Wikipedia.

De tekst is vrijgegeven onder de CC BY-SA 3.0-licentie. (Zie ook: Copyleft)

Deze pagina op Wikipedia

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vuurwerkramp_Enschede&oldid=347988"