Almelo

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Almelo
Almelo flag outline.png
LocatieAlmelo.png
Provincie Flag of Overijssel.svg Overijssel
Talen
Inwoners 73.175 (1089 inw./km²)
Oppervlakte 69,41 km²
Hoofdplaats(en) Almelo
Hoofdstad
Burgemeester Arjen Gerritsen (VVD)
Gezaghebber
Religie
Munteenheid
Postcode(s) 7600-7614, 7627
Netnummer(s) 0546, 074
Volkslied
Nationale feestdag
Website www.almelo.nl
Portaal Portal.svg Nederland

Almelo is een stad met ongeveer 73.000 inwoners in Twente in Overijssel. Almelo is de enige stad in Twente die een rechtbank heeft. De grootste straat is de Ootmarsumsestraat, deze is wel langer dan 1,3 kilometer. Ook heeft Almelo een kanaal: het Almelo-Nordhorn kanaal. Ze hebben ook een eigen tv-zender: RTV-Oost.

Almelo heeft ook verschillende wijken, onder andere Sluitersveld, Schelfhorst, Beeklust en Ossenkoppelerhoek. De voetbalclub waar de meeste Almeloërs voor zijn is Twente of Heracles. Almelo heeft ook een vereniging: openbaar primair onderwijs Almelo (OPOA). Almelo heeft zo 'n 10 of 11 openbare basisscholen.

Herman Finkers heeft het in zijn shows vaak over Almelo. Almelo heeft een theaterhotel. Deze heeft verschillende suites, restaurants en een theater.

Waar licht het in de buurt

Het kanaal.

Afkorting van Amelo Henglo en Enschede is Albert Heijnen.

Geschiedenis

Almelo begon als dorp rond 1525 en 1530 gebouwd door Fredrik van Twickelo. Op zijn hof Hengelo dit huis werd gesloopt in 1821 en het gebouwd in 1902 in Twekkelo. omdat het zijn achternaam was vonden de mensen het in Almelo wel een beetje grappig.

bronnen

wikipedia

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Almelo&oldid=789380"