Oldenzaal

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Oldenzaal (Nedersaksisch: Oldnzel) is een stad (oorspronkelijk Hanzestad) en een gemeente in Twente in de provincie Overijssel. Op 1 februari 2012 woonden er ongeveer 31.200 mensen in Oldenzaal. De gemeente Oldenzaal maakt deel uit van het kaderwetgebied Regio Twente en Netwerkstad Twente.

Verkeer en Vervoer

Oldenzaal ligt aan de internationale autosnelweg E30 (A1), deze weg loopt van Amsterdam naar Berlijn en de grens met Polen. Ook beschikt Oldenzaal over een station, deze loopt onder andere langs Almelo en Het Duitse Salzbergen tot aan Berlijn. Internationale treinen stopten tot eind 2010 niet meer in Oldenzaal, daarom gingen die treinen via Hengelo naar Berlijn. Eind 2010 zijn de regio`s Twente en Grafschaft Bentheim een proef gestart, waarbij er ieder half uur een stoptrein reed tussen Hengelo, Oldenzaal en Bad Bentheim. Als de resultaten goed zouden zijn, zou de verbinding tussen deze steden blijven.

Voorzieningen, cultuur en recreatie

In den Vijfhoek en De Driehoek zijn de twee grootste winkelcentrums van Oldenzaal. In de gemeente bestaat er een groep die de stadsorgel verzorgd, het Piepenrek. In Oldenzaal zijn veel plekken waar je uit kan gaan, verschillende feesten en evenementen worden er gehouden, zoals de braderiedagen 'N Boeskool is Lös en Carnaval trekken de meeste bezoekers uit andere steden. Een erg bekend evenement van Oldenzaal is Kapellenfestival Toeten en Bloazen, dit wordt twee weken voor carnaval gehouden. Oldenzaal licht in een parkachtige omgeving, met heuvels, bossen, en meertjes. In het recreatiegebied Het Hulsbeek zijn zwemvijvers, paardenmaneges en een klootschietenbaan.

Kerken

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Oldenzaal&oldid=700028"