Keulen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het centrum van Keulen met onder andere de dom, het centraal station, de televisietoren en de Kölnturm; het hoogste gebouw van de stad.

Keulen (Duits: Köln) is een grote stad in Duitsland. Het ligt in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, aan de rivier de Rijn. Keulen heeft 1.034.175 inwoners en is daarmee de op-drie-na grootste stad van Duitsland. Alleen Berlijn, Hamburg en München zijn groter.

Keulen is vooral bekend om zijn grote Dom.

Geschiedenis

Zo moet Colonia Claudia Ara Agrippinensium eruit hebben gezien in de Romeinse tijd
Een gebombardeerd Keulen aan het eind van de Tweede Wereldoorlog in 1945

Keulen is in de Romeinse tijd gesticht. In dit gebied woonden verschillende Keltische stammen. Julius Caesar versloeg hen. Vervolgens werd er een stadje gesticht: Oppidum Ubiorum. Het stadje groeide en werd de provinciehoofdstad van de Romeinse provincie Germania Inferior. Toen werd de stad hernoemd naar Agrippina, de moeder van kezier Nero en de vrouw van keizer Claudius. Vanaf nu heette de stad Colonia Claudia Ara Agrippinensium. Op het hoogtepunt had Colonia wel 30.000 inwoners. Daarmee was het één van de grootste steden ten noorden van de Alpen. Na de Val van het Romeinse Rijk werd Keulen bewoond door de Franken, een Germaanse stam. Keulen kromp wel een beetje, maar bleef ontzettend belangrijk.

De bisschop van Keulen, Keulen was inmiddels Rooms-Katholiek, was ontzettend machtig. Dit veranderde pas in 1288, toen de burgers van Keulen in opstand kwamen. vervolgens was Keulen lang een stadsstaat. Hoewel de bevolking het had gehad met de bisschop, bleef Keulen tijdens de Reformatie wel Rooms-Katholiek. Ook vandaag de dag zijn er meer Katholieken dan Protestanten in de stad.

In 1367 werd Keulen lid van de Hanze. Een groot handelsnetwerk tussen verschillende Europese steden.

Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog werd Keulen zwaar gebombardeerd. De stad werd herbouwd en werd weer één van de grootste en belangrijkste steden van Duitsland.

De Dom van Keulen

De Dom van Keulen bij nacht

De Dom van Keulen is de grootste toeristische attractie van Keulen en bekend over de hele wereld. Het is de kathedraal van het Aartsbisdom Keulen, het rijkste aartsbisdom ter wereld. De kerktorens zijn 157 meter hoog. Daarmee is de Dom van Keulen de op-twee-na hoogste kerk van de wereld. Alleen de Munster van Ulm in het Zuid-Duitse stadje Ulm en de Basilique Notre-Dame de la Paix in Yamoussoukro, de hoofdstad van Ivoorkust, zijn nóg hoger.

De bouw van de Dom is begonnen in 1248, maar kwam in de 15e eeuw stil te liggen. Pas in 1824 begon men weer verder te bouwen. Weer duurde het een aantal jaar, maar in 1880 was het gebouw dan eindelijk klaar. Dat was dus 632 jaar later! De kerk is gebouwd in Neogotische stijl.

Tien jaar lang, tussen 1880 en 1890, was de Keulse Dom het hoogste gebouw ter wereld. In 1890 was de Munster van Ulm klaar, die maar vier meter hoger is.

In 1996 kwam de Keulse Dom op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Vervoer

De gedeelde luchthaven van Keulen en Bonn

Keulen is al sinds de Romeinse tijd een knooppunt van verkeer. Vanuit "Colonia" gingen wegen naar alle richtingen. Deze wegen bestaan nog steeds, maar zijn inmiddels geen voetpaden meer, maar autosnelwegen. Bij Keulen komen zeven snelwegen samen en de ringweg van Keulen is één van de drukste snelwegen in Duitsland.

Het stadsvervoer wordt uitgevoerd per metro, tram en bus. De metro van Keulen heet de Stadtbahn en is niet helemaal een metro. Het netwerk van de Stadtbahn is 285 kilometer lang. Hij rijdt niet overal ondergronds als een metro: Als de Stadtbahn het centrum verlaat is het eerder een sneltram.

Keulen is ook een knooppunt van spoorwegen. Het belangrijkste station is Köln Hauptbahnhof. Dit is het centrale station van Keulen en ligt dan ook echt midden in de stad, vlak voor de Dom. Vanuit Köln Hauptbahnhof gaan verschillende hogesnelheidstreinen naar andere grote steden in Duitsland, maar ook in het buitenland. Zo kan je vanuit Keulen ook met de trein naar Amsterdam, Arnhem, Brussel of Parijs. Twee andere grote Keulse stations zijn Köln Messe/Deutz', wat aan de andere kant van de rivier de Rijn ligt, en Köln/Bonn Flughafen, wat ligt bij de luchthaven.

Keulen deelt een luchthaven met de stad Bonn. Flughafen Köln-Bonn is redelijk groot en er gaan vluchten naar veel verschillende bestemmingen in Europa, maar ook naar vakantiebestemmingen in het Midden-Oosten en de Caraïben. Per jaar telt de luchthaven ongeveer 9,5 miljoen passagiers. Voor vluchten naar verre landen als de Verenigde Staten en China moet men naar de grotere luchthaven van Düsseldorf. Op de luchthaven van Keulen zit ook het hoofdkantoor van de DLR: de Duitse ruimtevaartorganisatie.

Partnersteden


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Keulen&oldid=850454"