Dom van Keulen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Dom van Keulen in de nacht

De dom van Keulen (Dom Sint Pieter und Maria) is een gotische kathedraal in het centrum van de Duitse stad Keulen. Het is de grootste kathedraal in Duitsland en een van de grootste ter wereld. De bouw begon op 15 augustus 1248 en duurde 632 jaar. De noordtoren is 157,38 meter hoog. De zuidtoren is 157, 31 meter hoog. De torens hebben 509 treden. Als je op een van de torens staat kun je over de hele stad heenkijken .

De dom is gebouwd in de vorm van een kruiskerk en is inclusief het schip en de torens 144,58 meter lang en 86,25 meter breed. De kathedraal ziet er van binnen ook mooi uit. Er zitten glas-in-loodramen in. Die zijn gemaakt in de 14e en 16e eeuw. Sinds 1996 staat de dom op de Werelderfgoedlijst.

Bouwgeschiedenis in de middeleeuwen

Op de plek waar nu de Dom staat, stonden vroeger ook al kerken. Al sinds de Romeinse Tijd staan hier kerken. De oudst bekende kerk komt uit 870. Vanaf 1163 werd de kathedraal ook een pelgrimsplaats. Toen bracht aartsbisschop Rainald von Dassel de stoffelijke overschotten van de Drie wijzen uit het Oosten naar de kerk. In 1225 werd de dom daarom vervangen door een mooier gebouw. Die kerk werd in de gotische stijl gebouwd. Dat was in die tijd modern. Het duurde daarna meer dan 600 jaar dat de kerk helemaal klaar was.

De Dom in de Tweede Wereldoorlog

De Dom is in de Tweede Wereldoorlog geraakt door veertien zware luchtbommen. Toch heeft de dom dit overleefd. De piloten gebruikten tijdens de bombardementen de kathedraal als oriëntatiepunt. De dom was wel zwaar beschadigd. Pas in 1956 was de schade weer hersteld, dat was dus 16 jaar na de bombardementen. Dat is toch heel wat vlugger dan de 600 jaar die het koste de kerk te bouwen!

Werelderfgoedlijst

Op 5 juli 2004 heeft Unesco de dom van Keulen op de lijst van bedreigde werelderfgoederen geplaatst. Allerhande bouwprojecten in de directe omgeving ervan zouden het gotische bouwwerk aantasten.


De eerste versie van deze tekst (of een deel daarvan) is afkomstig van Wikipedia.

De tekst is vrijgegeven onder de CC BY-SA 3.0-licentie. (Zie ook: Copyleft)

Deze pagina op Wikipedia

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Dom_van_Keulen&oldid=460764"