Bedevaart

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Pelgrim)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een Europese pelgrim (rond 1550) draagt een jakobsschelp en andere loden bedevaartstekens voor de bedevaart naar Santiago de Compostella

Een bedevaart is een reis die je maakt met als doel een religieus eindpunt (bedevaartsoord) van je eigen geloof. Iemand die op bedevaart gaat noemt men een pelgrim.

Christendom

In de katholieke kerk is een bedevaart een reis naar een plaats waar een heilige wordt vereerd, of waar er verschijningen zouden plaatsgevonden hebben van meestal Maria, maar ook soms van een engel of een heilige. Sommige plaatsen werden ook bekend door wonderbaarlijke genezingen (zoals een blinde die terug kan zien) of van een 'huilend' beeldje, of andere dingen die mensen bovennatuurlijk vonden.

Enkele bedevaartplaatsen in het christendom zijn het Vaticaan, Fátima, Lourdes, Santiago de Compostella, Assisi, Jeruzalem, Bethlehem en Rome.

Pelgrims droegen schelpen of kleine medailles en beeldjes aan hun kleding. Loden of tinnen pelgrimsouvenirs worden nu nog steeds bij opgravingen vaak teruggevonden. Pelgrims die Jeruzalem bezochten lieten een palmtak plaatsen op hun portretten en ook op hun grafsteen.

Heidendom

Zelfs nog voor de komst van het christendom in Europa gingen Europeanen op bedevaart. Men reisde toen ook naar bepaalde plaatsen, vaak om hun ziekte of verwonding te genezen. In de buurt van Stonehenge werden lichamen gevonden van zieken die van ver kwamen.

Boeddhisme

Boeddhisten gaan ook op bedevaart, de vier belangrijkste bedevaartsoorden zijn Bodhgaya, Sarnath, Kushinagara en Lumbini. Deze vier plaatsen liggen in India en Nepal en zijn allevier sterk verbonden met de belangrijkste gebeurtenissen uit het leven van Boeddha. Boeddha zei dat als gelovigen deze vier plaatsen bezoeken, dat dat een sterke emotie in hun zal opkomen.

Belangrijke boeddhistische bedevaartsplaatsen in andere landen zijn de berg Kailash en het Potala-paleis in Tibet, de Schwedagon pagode in Myanmar, de Tempel van de Tand in Sri Lanka en de Smaragden Boeddha in Wat Phra Kaew in Bangkok (Thailand).

Islam

Een pelgrim in Mekka

Moslims hebben ook een heilige bedevaart, de hadj naar Mekka. Dit is één van de vijf zuilen van de Islam en een verplichting voor iedere moslim om (als ze het kunnen) eenmaal in het leven naar Mekka op bedevaart te gaan.

Er zijn ook moslims die op bedevaart gaan naar Medina, ook in Saoedi-Arabië, omdat daar de profeet Mohammed begraven ligt. Meestal zijn dit soennieten, omdat ook Aboe Bakr, die zij als de kalief beschouwen, hier ook begraven ligt. Omdat sjiieten niet geloven dat Abou Bakr de opvolger van Mohammed is, willen zij meestal Medina niet bezoeken.

Sjiieten gaan ook op bedevaart naar Najaf en Koefa in Irak. Najaf wordt bezocht omdat imam Ali hier begraven is. Volgens hen is imam Ali de eerste kalief na Mohammed. Ze gaan ook naar Koefa omdat Koefa tijdelijk de hoofdstad was tijdens het bestuur van imam Ali.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bedevaart&oldid=752346"