Paleizen en parken van Potsdam en Berlijn

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Paleizen en parken van Potsdam en Berlijn

Sanssouci-Air.JPG

Park en paleis Sanssouci.
Land Vlag van Duitsland Duitsland
Plaats Potsdam
Berlijn
Regio Europa & Noord-Amerika
Eigenschappen
Werelderfgoed sinds 1990 (in 1992 en 1996 uitgebreid)
Status Niet bedreigd
Type Cultuur
Meer informatie UNESCO
Werelderfgoedlijst van UNESCO

De Paleizen en parken van Potsdam en Berlijn is een naam waarmee de gebouwen(vooral paleizen) en parken woorden bedoeld in de Duitse steden Potsdam en Berlijn. De Paleizen en parken van Potsdam en Berlijn zijn werelderfgoed. Sinds 1990 staan de paleizen en parken in de werelderfgoedlijst en in 1992 en 1996 zijn ze uitgebreid. Onder de naam Paleizen en parken van Potsdam en Berlijn vallen ongeveer 150 bouwwerken en 500 hectare grond. Deze gebouwen en parken zijn gebouwd en aangelegd tussen 1730 en 1916.

Inschrijving in 1990

Het Chinesisches Haus in Park Sanssouci.

Op 12 december 1990 werd besloten om de Paleizen en parken van Potsdam en Berlijn op de Werelderfgoedlijst te zetten. Duitsland was toen pas twee maanden herenigd. De paleizen en parken waren hier ook symbool van het herenigde Duitsland, aangezien de parken en paleizen in Potsdam(de voormalige DDR) en Berlijn(de voormalige BRD) liggen.

Park Sanssouci

Sanssouci vormt het midden van het gebied waarin de parken en paleizen liggen. Sanssouci ligt in Potsdam en bestaat uit een park en een gelijknamig paleis. Het park is 289 hectare groot en is hiermee het grootste park van paleizen en parken. Sanssouci is aangelegd door de Pruisische koning Frederik II. In het park is er een siertuin en vele grasvelden, bloemenperken, fruitbomen en heggetjes. Aan de westkant van het park ligt de Obeliskportal. Dit is een toegangspoort met allerlei hiërogliefen(zoals op een obelisk) aan de buitenkant. Naast Slot Sanssouci staan er nog meer gebouwen in het park:

Het Cecilienhof was vroeger de woning van de laatste Pruisische en Duitse kroonprins Wilhelm van Pruisen.


De Nieuwe Tuin

Slot Babelsberg in 1900. Het slot staat in het Babelsbergpark.

De Nieuwe Tuin ligt in het noorden van Potsdam. De Nieuwe Tuin is voor het grootste gedeelte gebouwd door koning Frederik II en afgebouwd door koning Frederik Willem II. Het park is 102,5 hectare groot en is tussen 1787 en 1792 gebouwd. Het park is aangelegd in de Engelse landschapsstijl. In de Nieuwe Tuin staan twee bekende gebouwen. Dit zijn het Cecilienhof en het Marmerpaleis, beide paleizen.

Babelsbergpark

Het Babelsbergpark ligt ook in Potsdam aan de rivier de Havel. Het park is aangelegd door de prins (later keizer) Wilhelm I. Het park is 124 hectare groot en is tussen 1842 en 1867 gebouwd. Toch was er in 1833 al begonnen, maar de prins vond het ontwerp uiteindelijk toch niet mooi. In het park ligt één paleis, Slot Babelsberg.

Berlijn-Wannsee

Het slot op het Pfaueninsel. Het woord Pfaueninsel betekend Pauweneiland.

Het laatste van de inschrijving van 1990 waren de parken en paleizen in het stadsdeel Wannsee in Berlijn. Hieronder vallen een aantal parken en gebouwen. Deze zijn verdeeld in vier delen. Als eerste is er het Glienickepark. Dit ligt in het zuidwesten van het stadsdeel. In het park staan twee gebouwen, Jachtslot Glienicke en Schloss Glienicke. Het tweede deel is de Blokhut Nikolskoë. Deze is in 1819 gebouwd door koning Frederik Willem III. De blokhut is bedoeld als een eerbetoon(soort van eer aan een land) aan Rusland en is ook vernoemd naar de Russische tsaar Nicolaas I. Het derde deel is de Sint-Petrus-en-Pauluskerk, een kerk die tussen 1834 en 1837 bij de blokhut werd gebouwd en ook in Russische stijl. Als laatste is er het Pfaueninsel, dit is een eiland is de buurt van het stadsdeel Wannsee. Het is 67 hectare groot en is in 1793 gekocht door koning Frederik Willem II. Op het eiland staat een slot, dat tussen 1794 en 1797 gebouwd is, en een aantal andere bouwwerken.

Uitbreiding in 1992

De Verlosserkerk op het landgoed van Sacrow in Potsdam.

In 1992 werden een paar kleine dingen toegevoegd aan de Paleizen en parken van Potsdam en Berlijn. Het landgoed van Sacrow was eigenlijk het enige wat werd toegevoegd. Voor 1990, dus voor de Duitse hereniging, hoorde het landgoed bij de DDR. Het landgoed lag precies bij de grens met West-Berlijn.

Het landgoed van Sacrow is 24,5 hectare groot en ligt als enige onderdeel op de noordelijke oever van de Havel. In 1840 werd het landgoed gekocht door koning Frederik Willem IV. Op het landgoed staan twee belangrijke bouwwerken. Deze twee bouwwerken zijn Slot Sacrow en de Verlosserkerk.

Uitbreiding in 1996

In 1996 werden er voor de laatste keer dingen toegevoegd aan de lijst. De Duitse deelstaat Brandenburg wilde dat de gebieden om de parken heen ook werelderfgoed werden. De gebieden rondom Park Sanssouci, de Nieuwe Tuin, het landgoed van Sacrow en het Babelsbergpark werden aan de lijst toegevoegd dus. Daarnaast werden er dingen toegevoegd die vanwege hun geschiedenis of ligging ook eigenlijk wel bij de Paleizen en parken van Potsdam en Berlijn zouden horen.

Omgeving van Park Sanssouci

In de omgeving van Park Sanssouci werden zes gebieden en twee gebouw toegevoegd. In het noordwesten van het park werd het slot en park Lindstedt toegevoegd. Dit werd in 1828 gekocht door koning Frederik Willem III en kwam in 1832 in handen van zijn zoon. Tussen 1858 en 1860 is het slot gebouwd en hier waren vier architecten voor nodig. Het slot is eigenlijk een Italiaanse villa. Ten tweede werd de Lindenallee toegevoegd. Dit is een straat die werd gemaakt na de bouw van het Neues Palais. De straat is vernoemd naar de Lindenbomen. De voormalige hoveniersschool is nummer drie, hier werden vroeger tuinmannen (ook wel hoveniers) opgeleid. Het vierde ding is het Keizerlijk station, een treinstation voor de Duitse keizer. De Allee nach Sanssouci is het vijfde ding en is een straat. Deze loopt van het park naar de Luisenplatz. Als zesde is er het Kroondomein Bornstedt. Dit was vroeger een dorpje met dezelfde naam. Na een brand in 1846 werd alles in dezelfde stijl opnieuw gebouwd. Als zevende is er het gebied Seekoppel, wat in 1842 is aangelegd, en als laatste de Voltaireweg tussen Park Sanssouci en de Nieuwe Tuin.

Omgeving van de Nieuwe Tuin

De Belvédère op de Pfingstberg ligt in het noordoosten van de Nieuwe Tuin.

Rondom de Nieuwe Tuin werd ook uitgebreid. Als eerste werd het gebied van de voormalige Russische kolonie Alexandrowka. Deze kolonie bestaat uit dertien houten huizen in Russische stijl. Ook staat de Pomonatempel op de lijst, net als de Belvédère op de Pfingstberg. De laatste is een kasteel. De Villa Heckel is als vierde toegevoegd. Deze villa is tussen 1868 en 1870 gebouwd en heeft een eigen uitzichtstoren. Villa Jacobs en de tuin erom is als vijfde toegevoegd. Deze villa is 2008 herbouwd, nadat het in 1981 verdween in de as na een brand. Het park tussen Pfingstberg en de Nieuwe Tuin werd als laatste toegevoegd en is in 1862 aangelegd.

Sacrow

Rondom het landgoed van Sacrow werd ook één ding toegevoegd. Het bos rondom het landgoed werd ook werelderfgoed. Het dorpje Sacrow is hiermee ook werelderfgoed.

Rondom de Babelsbergpark

De sterrenwacht van Babelsberg.

Als laatste werden rondom de Babelsberg twee gebieden toegevoegd. Het eerste van de directe omgeving van het Babelsbergpark, hiermee wordt het gebied erom heen bedoeld. Zo vallen de oevers van de Nuthe hieronder. Ook werd de sterrenwacht van Babelsberg toegevoegd. Deze werd in 1711 gebouwd en in 1913 werd het ook een instituut. In 1924 werd de telescoop vervangen, waardoor er verder en beter de ruimte ingekeken kan worden. De sterrenwacht is nog in gebruik, maar er vindt geen onderzoek meer plaats.

Linkjes

Lees ook:

Websites:

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Paleizen_en_parken_van_Potsdam_en_Berlijn&oldid=662628"