Sanssouci

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Slot Sanssouci

Slot Sanssouci is een paleis in het Duitse Potsdam. Slot Sanssouci ligt in het oosten van het Park Sanssouci. Slot en Park Sanssouci behoren tot de Paleizen en parken van Potsdam en Berlijn en staan hiermee op de Werelderfgoedlijst.

Sanssouci is gebouwd door de Pruisische koning Frederik II. Het is gebouwd tussen 1745 en 1747 in de rococo-stijl. Het gebouw is ontworpen de koning en de architect Georg Wenzeslaus von Knobelsdorff. Tussen de twee was ontstond onenigheid. De architect wilde dat het paleis op een sokkel zou staan, maar Frederik II wilde geen trappen op het terras. Later werd Jan Bouman de nieuwe architect. Frederik II liet ook een kleine grafkelder onder het terras bouwen, hier moest hij en zijn hazenhonden in begraven worden. Sanssouci is een Franse naam en betekend Zonder zorgen. Frederik II wilde niet in de kerk begraven worden en zei altijd quand je suis là, je suis sans soucis oftewel Als ik daar ben, ben ik zonder zorgen. Hoewel de koning in 1786 overleed, werd hij pas in 1991 in die grafkelder begraven. Op de gevel van het gebouw staat heel groot SANS,SOUCI met een komma in het midden. Koning Frederik Willem IV liet tussen 1840 en 1842 het paleis uitbreiden met twee nieuwe vleugels.

In Park Sanssouci staan, naast Slot Sanssouci, nog meer dingen. Dit zijn de Bildergalerie, de Nieuwe vertrekken, de Neptungrotte, het Chinesisches Haus, het Neues Palais, de Freundschaftstempel, de Antieke tempel, het Obeliskportal, de Belvédère, het Drakenhuis, Slot Charlottenhof, de Romeinse baden, de Friedenskirche en het Orangeriepaleis.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sanssouci&oldid=384149"