Potsdam

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Potsdam
DEU Potsdam COA.svg LocatiePotsdam.PNG
Deelstaat Brandenburg
Kreis geen
Inwoners 159.456 (2012)
Oppervlakte 187,27 km²
Burgemeester Jann Jakobs
Website www.potsdam.de
Portaal Portal.svg Duitsland

Potsdam is de hoofdstad van de Duitse deelstaat Brandenburg. De stad heeft ongeveer 145.100 inwoners. Potsdam ligt in de buurt van Berlijn. Potsdam ligt aan de rivier de Havel en is een Kreisfreie Stadt.

Geschiedenis

Potsdam is waarschijnlijk ergens in de 10de eeuw ontstaan. Het was toen nog maar een klein dorp. In 1345 kreeg Potsdam stadsrechten, dit betekende dat Potsdam zich sindsdien een stad mocht noemen. Een aantal eeuwen later, in 1660, kwam er in Potsdam een kasteel te staan. Dit werd in de zomer bewoond door Frederik Willem. Zijn kasteel, kasteel Honselaarsdijk, werd gebouwd in Nederlandse stijl. Later werd dit doorgegeven aan Pruisen en werden er in Potsdam nog veel meer paleizen gebouwd.

Tussen 1734 en 1742 werd de Holländisches Viertel of Hollandse wijk gebouwd. Toen de wijk af was, werd er weinig verkocht en gingen Hongaarse arbeiders in de wijk wonen. Hoewel Berlijn de hoofdstad was van Pruisen en later ook van het Duitse Keizerrijk, zetelde het hof vaak in Potsdam.

Na de Novemberrevolutie van 1918 werd de monarchie afgeschaft en werd Potsdam minder belangrijk. Op 21 maart 1923 vond de Dag van Potsdam plaats. Toen protesteerden er allemaal mensen tegen Adolf Hitler, die net aan de macht was gekomen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de stad een aantal keer gebombardeerd. Het ergste bombardement in Potsdam was dat van 14 april 1945.

Na de oorlog vond de conferentie van Potsdam plaats. Potsdam behoorde daarop 40 jaar bij de communistische DDR. Veel monumenten werden afgebroken en er was geen verkeer meer met West-Berlijn. Na de Duitse hereniging werd Potsdam de hoofdstad van de deelstaat Brandenburg. In 1990 werd de Paleizen en parken van Potsdam en Berlijn op de Werelderfgoedlijst geplaatst.

Tegenwoordig worden de afgebroken monumenten weer herbouwd. Zo worden de Potsdamer Stadtschloss en de Garnisonkirche herbouwd. Ook wordt het Stadtkanal opnieuw uitgegraven.

Bezienswaardigheden

In Potsdam zijn als eerste al een heleboel paleizen te vinden. Voorbeelden hiervan zijn Sansouci, het Orangeriepaleis, Slot Charlottenhof en Cecilienhof. In Potsdam zijn er ook nog andere bezienswaardigheden. De Einsteintoren staat ook in Potsdam en is vernoemd naar Albert Einstein. Ook heeft Potsdam drie stadspoorten. Dit zijn de Brandenburger Tor (er staat er ook één in Berlijn), de Nauener Tor en de Jägertor. Vroeger waren er vijf stadspoorten, maar twee ervan zijn afgebroken. De Alte Markt is een groot plein in Potsdam. Hieraan liggen de St. Nikolaikirche, de Potsdamer Stadtschloss en het Oude raadhuis. De Holländisches Viertel is een wijk die helemaal in Hollandse stijl is gebouwd. In de Großes Militärwaisenhaus werden vroeger soldaten opgeleid en opgevoed. Het Pumpenhaus is een Turkse moskee.

Partnersteden

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Potsdam&oldid=769109"