Website

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽

Een website (vaak afgekort tot: site) is een verzameling bij elkaar horende webpagina's of documenten die via het wereldwijde web op het internet te bereiken zijn..

Wat vaak op een website voorkomt is de homepage, een enkele webpagina die zo is ingericht dat de rest van de website vanaf dat punt gemakkelijk is te bereiken.

Indeling

Vaak is een website onderverdeeld in onderwerpen en subonderwerpen, die elk hun eigen pagina krijgen. Door eerst naar de homepage te gaan, dan naar de onderwerpspagina en dan naar subonderwerpspagina volgt de gebruiker de 'hiërarchie' van een site.

Veel websites worden gemaakt met HTML en CSS, PHP of met een website bouwer bijvoorbeeld Jouwweb of Wix.

Zelf maken of uitbesteden

Het is mogelijk om websites zelf te maken. De meeste bedrijven en instellingen besteden het maken van een site uit, vaak omdat de site moeilijker in elkaar zit.

WikiKids is bijvoorbeeld een website dat een soort raamwerk vormt. Gebruikers kunnen binnen dat raamwerk zelf teksten en plaatjes toevoegen. Meestal is datgene wat je in de bewerkmodus aanmaakt ook datgene wat uiteindelijk verschijnt op de aangemaakte pagina (WYSIWYG - What you see is what you get). Het maken van een tabel wordt al ingewikkelder. Dat moet via de brontekst gebeuren en daarbij worden opmaakcodes gebruikt. Datzelfde kom je ook tegen bij het maken van een eigen site. Het opmaakprogramma (vergelijkbaar met MS Word) laat zien wat je wilt hebben of je moet ook daarbij werken met opmaakcodes. Sommige bedrijven werken met sjablonen (templates) waaruit je kunt kiezen.

Opmaakprogramma's van websitebouwers

  • WIX
  • JIMBO
  • JouwWeb
  • Site123
  • squarespace
  • IONOS
  • Shopivy
  • Web.com

Vaak moet je nog wel een koppeling maken naar het eigen web domein. Een ander nadeel van de goedkope of gratis webbouwers is dat de pagina zich slecht aanpast aan verschillende devices (mobiele telefoon, desktop, tablet enzovoorts.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Website&oldid=840138"