Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Internet

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het internet is een wereldwijd openbaar netwerk van verbonden computers.

De naam internet is een Engelse afkorting voor Interconnected Networks. Dat zoiets betekent als "aan elkaar verbonden netwerken".

Geschiedenis

Het internet is in 1969 begonnen met een computernetwerk onder de naam Advanced Research Projects Agency Network, kortweg ARPANET. In de jaren zeventig bestond ARPANET uit verscheidene samengekoppelde netwerken. Het ARPANET is opgericht door het Advanced Research Projects Agency (ARPA) van het Amerikaanse ministerie van Defensie. ARPANET was een netwerk van militaire netwerken, met later ook universiteitsnetwerken, in de VS. Ontwikkelaars waren Donald Davies en Paul Baran. ARPANET werkte met het Network Control Protocol (NCP), de voorloper van het het Transmission Control Protocol (TCP), dat samen met het Internetprotocol (IP) de basis vormt van het internet. De uitvinder van het World Wide Web is Tim Berners-Lee op CERN in 1989 en werd in 1991 voor het publiek geopend. Pas in de loop van de jaren 90 kwam internet ook in de meeste huiskamers terecht en kreeg bijna iedereen een eigen verbinding, waarmee het echt een deel werd van het dagelijks leven. Sinds eind jaren 90 wordt er steeds meer gecommuniceerd via internet.

Tegenwoordig

Inmiddels is het internet over heel de wereld in gebruik. Het is ook een succes omdat het volledige internet eigendom van niemand is!

Voor bijna iedereen is internet een synoniem voor het World Wide Web, maar dat is slechts één van de vele internetdiensten die kunnen worden gebruikt via het internet. Andere bekende diensten zijn e-mail, FTP en usenet. tegenwoordig heeft bijna iedereen in zijn huis internet. Ook heb je vaak internet in campings.

Dat wat op internet wordt gemaakt en gedaan wordt de internetcultuur genoemd. Hierbij wordt er van je verwacht dat je, net als in het echte leven, je je houdt aan gedragsregels. De Netiquette.

Verbinden

Je vraagt je vast af hoe je computer zo snel kan verbinden. Het gaat zo: de site wordt aangevraagd bij de DNS-server bij de internet-provider. De provider is verbonden aan een grotere organisatie. Die is weer verbonden aan een soort grote server. Daar is weer zo'n DNS-server. Die staat verbonden met andere van dat soort servers. Op elke server staan veel domeinnamen. Dat zijn webadressen, zoals wikikids.nl. Daar word je weer naar het bedrijf waarbij de domeinnaam is gekocht gestuurd. Daar staat het IP-adres van de echte site. En dat gebeurt er dus ICT-technisch als je computer een webpagina aanvraagt.

Veilig internetgebruik

Internet is soms best handig, je kan er namelijk veel dingen op vinden. Maar soms kan het ook gevaarlijk zijn, mensen die doen soms alsof ze een kind zijn. Spreek ook nooit zomaar via internet af, als je denkt dat je met een vriendje aan het chatten bent, en je spreekt af hoeft dat niet je vriendje geweest te zijn.

Verwante begrippen

Een computernetwerk is een verbinding tussen twee of meer computers, ook wel een intranet genoemd. Dat vind je op scholen en kantoren.

Leuk om te weten

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Internet&oldid=729580"