Help mee! Maak een account of meld je aan.
Van 10 april t/m 10 mei staat WikiKids in het teken van de Spaanse en Portugese eilanden! Doe jij ook mee?

Cecilienhof

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Cecilienhof in Potsdam.

Het Cecilienhof is landhuis en een paleis de Duitse stad Potsdam. Het Cecilienhof is namelijk een landhuis, maar wordt vaak een paleis genoemd. Dit komt omdat het Cecilienhof onderdeel is van de Paleizen en parken van Potsdam en Berlijn, wat op de Werelderfgoedlijst staat. Hiermee is het Cecilienhof ook werelderfgoed.

Het landhuis werd in Engelse stijl gebouwd. De ontwerper is architect Paul Schultze-Naumburg. Het paleis werd tussen 1914 en 1917 gebouwd. Wilhelm van Pruisen en zijn vrouw Cecilie gingen in het landhuis wonen. Naar Cecilie is ook het Cecilienhof vernoemd. In 1918 verloor Duitsland de Eerste Wereldoorlog en werd de monarchie afgeschaft tijdens de Novemberrevolutie. Toch mochten ze er blijven wonen en dit deden ze ook tot en met de Tweede Wereldoorlog. In 1945 is Cecilie gevlucht naar West-Europa. Hierna is in het landhuis de Conferentie van Potsdam gehouden, die ging over toekomst van Duitsland. Ook werd hier het Akkoord van Potsdam getekend. Datzelfde jaar was er een brand en ging de hele inboedels verloren. De DDR wilde niks met het landhuis te maken hebben, aangezien communisten tegen de monarchie waren. Na de Duitse Hereniging wilde de Duitse Keizerlijke familie het landhuis weer terug, maar de rechtbank weigerde. Het Cecilienhof is het gehele jaar geopend en alleen op maandag gesloten.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Cecilienhof&oldid=613446"