Duitse hereniging

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geschiedenis van Duitsland
Frankische Rijk
Oost-Frankische Rijk
Heilige Roomse Rijk
Rijnbond
Duitse Bond
Noord-Duitse Bond
Duitse Keizerrijk
Novemberrevolutie
Weimarrepubliek
Nazi-Duitsland
West-Duitsland
Oost-Duitsland
Duitse hereniging
Bondsrepubliek Duitsland
Portaal : Duitsland
Een toespraak van de nieuwe bondskanselier onder de Brandenburger Tor.

De Duitse hereniging was een gebeurtenis uit 1990. Toen werden West- en Oost-Duitsland weer één.

In 1989 en 1990 vond in de DDR de Wende plaats. Toen werd de DDR in plaats van een communistisch land, een democratie.

Val van de muur

Op 9 november 1989 viel de Berlijnse Muur. Dit was een gevolg van jarenlange onvrede in centraal- en Oost-Europese landen waar een communistische regering was. Al meer dan 10 jaar werd in Polen onder leiding van de vakbond Solidariteit met Lech Walesa geprotesteerd en gestaakt. Op 4 juni mochten de Polen eindelijk vrij stemmen. Het bleek dat 99% van de bevolking van het communisme af wilde. Toen begonnen in andere Oostbloklanden ook protesten. In de DDR begonnen de protesten in Leipzig vanuit de Nicolai Kerk. De regering in de DDR kwam onder druk te staan en maakte fouten. De grootste fout was het openstellen van de grens met West-Duitsland. Dat betekende binnen een jaar het einde van de DDR.

Roep om Duitse eenwording

Al snel werd duidelijk dat het IJzeren Gordijn moest worden afgebroken. Ook werden in Oost-Duitsland de Oost-Duitse marken ingewisseld voor Duitse marken. De inwoners van de DDR wilden bij West-Duitsland horen. De vlag, het wapen en de politiek werd hetzelfde als in de BRD. Ook werd er de grens tussen Polen en Duitsland, de Oder-Neissegrens definitief gemaakt. De Duitsers wilden de oude grenzen van voor de Tweede Wereldoorlog. Dat wilde de rest van Europa niet. In Oost-Europa waren ze blij dat Duitsland één land werd en nog blijer dat het IJzeren Gordijn werd afgebroken. Het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk waren niet zo blij met het grotere Duitsland. Hoe dan ook werd op 3 oktober 1990 Duitsland verenigd tot één land, na meer dan 40 jaar gescheiden te zijn.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Duitse_hereniging&oldid=687311"