Rijnbond

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rijnbond
Rheinbund
Confédération du Rhin
Medaille rheinbund 472.jpg
Map-Rheinbund-1812.png

De Rijnbond in 1812

Hoofdstad Frankfurt am Main
Talen Duits en Frans
Bestuursvorm Confederatie
Portaal Portal.svg Duitsland en Geschiedenis

De Rijnbond was een Europees land dat bestond van 1806 tot en met 1813. Officieel heette de Rijnbond de Geconfedereerde Staten van de Rijn. De Rijnbond was een soort van verzameling van allemaal Duitse staatjes die een vazalstaat (een soort van niet-onafhankelijk land) waren van het Eerste Franse Keizerrijk. De hoofdstad van de Rijnbond was Frankfurt.

Geschiedenis

De Rijnbondakte uit 1806.

Zestien staten ondertekende de Rijnbondakte. Hiermee traden ze uit het Heilige Roomse Rijk en sloten zich aan bij de Rijnbond. Toen Napoleon I van Frankrijk het Heilige Roomse Rijk aan viel, deed keizer Frans II afstand van de titel "Rooms keizer", mede uit angst dat Napoleon die titel op zou eisen. Hiermee was de tijd van het Heilige Roomse Rijk afgelopen. Later zouden nog 26 staten zich aansluiten bij de Rijnbond. Pruisen, Oostenrijk, Brunswijk, het Vorstendom Fulda, Hessen-Kassel,het Hertogdom Holstein en Zweeds-Pommeren bleven over en sloten zich niet aan bij de Rijnbond. Frankrijk bestuurde de drie Hanzesteden. Dit waren Bremen, Hamburg en Lübeck. Nadat Napoleon verslagen en verbannen werd naar Elba werd de Rijnbond opgeheven. Later zou hij nog ontsnappen, honderd dagen keizer worden van Frankrijk, vervolgens verslagen worden in de Slag bij Waterloo en verbannen worden naar Sint-Helena. Het Congres van Wenen vond dat alle Duitse staatjes moesten samenwerken en zo kwam er de Duitse Bond.

Leden


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Rijnbond&oldid=413319"