Noord-Duitse Bond

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Noord-Duitse Bond
Norddeutscher Bund

Flag of the German Empire.svgPreußischer Adler (1871-1914).svg

Noord-Duitse Bond.png

De Noord-Duitse Bond

Hoofdstad Berlijn
Talen Duits
Bestuursvorm Federatie
Munteenheid Verschilt per staat
Portaal Portal.svg Duitsland en Geschiedenis

De Noord-Duitse Bond was een land dat het noorden van het huidige Duitsland bevat. De Noord-Duitse bond was een verzameling van 22 staatjes met elk een eigen bestuur. Het was de opvolger van de Duitse Bond.

De belangrijkste en grootste staat van de Noord-Duitse Bond was Pruisen. De Noord-Duitse Bond wordt ook wel gezien als het begin van het Duitse Keizerrijk. De hoofdstad was Berlijn.

Geschiedenis

Ontstaan

Otto von Bismarck, premier van Pruisen, creëerde de Noord-Duitse Bond. Hiermee wordt hij als de vader des vaderlands gezien van Duitsland.

Nadat Napoleon Bonaparte was verslagen moesten er nieuwe Europese grenzen worden opgesteld. Het Congres van Wenen moest dit doen en vond dat alle Duitse staatjes moesten samenwerken. Zo zouden er om Frankrijk alleen maar sterke landen liggen. De verzameling van staatjes heette de Duitse Bond. Toch waren er binnen de bond maar twee staten het belangrijkst, Pruisen en Oostenrijk. Na de Duitse Oorlog verlieten Oostenrijk, Beieren, Baden en Württemberg de bond. Hiermee werd de Noord-Duitse Bond gesticht.

De bond

Tussen 1866 en 1867 werd er een nieuwe grondwet opgesteld in Berlijn. Op 24 februari 1867 opende de Pruisische koning Wilhelm I het parlementsgebouw, de Rijksdag. Op 16 april 1867 werd de nieuwe grondwet aangenomen. De koning van Pruisen was hierdoor altijd bondspresident (een soort minister-president). De bondspresident had het recht om oorlog te verklaren, vrede te sluiten, de bond te vertegenwoordigen in het buitenland, de bondskanselier te benoemen en de bondsraad en Rijksdag te ontslaan.

Einde

Door de Frans-Duitse Oorlog sloten de zuidelijke staten zich aan bij de Noord-Duitse Bond. Op 15 november 1870 kwamen Groothertogdom Baden en Hessen-Darmstadt bij de bond, op 23 november Koninkrijk Beieren en op 25 november Koninkrijk Württemberg. Op 18 januari 1871 werd de Noord-Duitse Bond opgeheven en het Duitse Keizerrijk gesticht. Dit gebeurde tijdens de kroning van de Pruisische koning Wilhelm I tot keizer van Duitsland. Oostenrijk keerde niet terug in het keizerrijk en werd één land met Hongarije onder de naam Oostenrijk-Hongarije. Het Duitse Keizerrijk en Oostenrijk-Hongarije zouden later bondgenoten worden.

Geschiedenis van Duitsland
Frankische Rijk
Oost-Frankische Rijk
Heilige Roomse Rijk
Rijnbond
Duitse Bond
Noord-Duitse Bond
Duitse Keizerrijk
Novemberrevolutie
Weimarrepubliek
Nazi-Duitsland
West-Duitsland
Oost-Duitsland
Duitse hereniging
Bondsrepubliek Duitsland
Portaal : Duitsland


Lidstaten

Wilhelm I wordt Duits keizer, wat het einde is van de Noord-Duitse Bond.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Noord-Duitse_Bond&oldid=413066"