Regensburg

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Historisch centrum van Regensburg met Stadtamhof

Regensburg 08 2006 2.jpg

Land Flag of Germany.svg Duitsland
Plaats
Regio Europa en Noord-Amerika
Eigenschappen
Werelderfgoed sinds 2006
Status Niet-bedreigd
Type Cultuur
Meer informatie UNESCO.org
Werelderfgoedlijst van UNESCO

Regensburg is een stad in de Duitse deelstaat Beieren. De stad is vernoemd naar de rivier de Regen, die bij de stad de Donau instroomt. Ook de Naab stroomt hier de Donau in. Regensburg is een kreisfreie Stadt; het zelfstandig en hoort niet bij een Landkreis. Regensburg heeft 148.638 inwoners (anno 2016). Het is tevens de hoofdstad van Regierungsbezirk Opper-Palts.

Regensburg is een van de best bewaarde middeleeuwse steden van Duitsland. Dit komt doordat de stad niet is gebombardeerd tijdens de Tweede Wereldoorlog, anders dan veel andere grote steden. Hierdoor staat het historische centrum en stadsdeel Stadtamhof ook op de Werelderfgoedlijst sinds 2006.

Geschiedenis

Regensburg is een zeer oude stad en werd in het jaar 69 n.Chr. door de Romeinen gesticht. In het jaar 179 werd het fort Castra Regina in gebruik genomen door keizer Marcus Aurelius. Tegenwoordig is een steen van het fort nog bewaard in het stedelijk museum. De naam heeft niets met regen te maken, maar komt uit het Keltisch. De Kelten woonden toentertijd in grote delen van Europa en hadden deze streek Ratisbona genoemd. In oudere teksten komt daardoor de Franse versie, Ratisbonne, nog weleens voor.

Sinds de 8e eeuw is Regensburg een bisschopsstad. Bonifatius stichtte in 739 het bisdom. In 1273 is ben begonnen met de bouw van de Dom van Regensburg. De bouw heeft tot aan 1872(!) geduurd. Tot aan 1803 was Regensburg een rijksstad in het Heilige Roomse Rijk. Dit hield in dat Regensburg eigenlijk een apart landje was. In 1810 werd het vorstendom Regensburg gesticht, maar in 1813 werd het vorstendom aan koninkrijk Beieren gegeven, waar het nu nog steeds bij hoort.

Bezienswaardigheden

De Regensburger Dom

De Dom van Regensburg is een van de bekendste bezienswaardigheden in de stad. Toeristen komen vaak een optreden van het Regensburger Domspatzen bijwonen. Dit is een van de oudste katholieke koren ter wereld en bestaat al meer dan 1000 jaar. Daarnaast kent de stad nog vele kerken. Slot Sankt Emmeram was de residentie van de beroemde en invloedrijke adellijke familie Thurn und Taxis. Tegenwoordig is het slot in gebruik als museum, waar bezoekers kunnen zien hoe men er vroeger leefde. Het oude stadhuis en de Steinerne Brücke over de Donau komen beide uit de 12e eeuw; de Goldene Turm is gesticht in de 13e eeuw. Daarnaast trekt de abdij van Sankt Emmeram nog veel bekijks, aangezien het in 739 door Bonifatius is gesticht.

Voor Griekse tempels kan men ook naar Regensburg gaan. Nabij de stad staat het Walhalla. Dit is een replica van het Parthenon in Athene (voor de verwoesting). In het Walhalla staan ruim 100 bustes en 60 plaquettes van personen die belangrijk zijn geweest voor Duitsland, maar ook voor Europa. Men kan onder meer de bustes van Albert Einstein, Johannes Gutenberg, Willem van Oranje en Joseph Haydn vinden.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Regensburg&oldid=524767"