Help mee! Maak een account of meld je aan.
In februari staat WikiKids in het teken van Turkije! Doe jij ook mee?
Stem nu op: Kolmarden Zoo

Gotiek

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
De Notre-Dame van Parijs is een voorbeeld van een gotisch gebouw.

De gotiek is een bouwstijl die vooral in de Middeleeuwen populair was. Vooral veel kerken en kathedralen werden gotisch gebouwd.

De gotische kathedraal kwam op in de 12e eeuw. Daarvoor had men Romaanse gebouwen. Die werden te donker en te eng qua structuur gevonden. In de periode van de 12e tot en met de 16e eeuw zijn meer dan 100 kathedralen gebouwd, vooral in Frankrijk. De kathedralen waren het middelpunt van een stad, waar veel activiteiten plaatsvonden, niet alleen kerkdiensten. Er waren ook kathedraalscholen gevestigd. Hier lag het begin van de universiteiten. Hoewel in de Franse Revolutie veel religieuze gebouwen zijn vernietigd, staan er in Frankrijk nog steeds veel eeuwenoude kathedralen overeind.

Uiterlijk

Gotische gebouwen kun je herkennen aan de hoge vensters met glas-in-loodramen. Aan de bovenkant hebben deze meestal een zogeheten spitsboog. Ook zijn er vaak zogeheten roosvensters te vinden, maar niet altijd. Binnen in zijn de gewelven aan het plafond bekend. In Zuid-Europa was dit in het begin moeilijk te maken, dus zijn er buiten de kerk ook luchtbogen geplaatst, die het gebouw ondersteunden. De gebouwen werden vaak van grijsachtige stenen gemaakt.

Stromingen

Er zijn verschillende stromingen binnen de gotiek. Zo is er de romanogotiek, die de romaanse stijl met de gotiek verbindt. De gotiek kwam met de renaissance ten einde. Hierna ging men weer terug naar een meer Romeinse bouwstijl. In de 19e eeuw kwam de gotiek echter weer op, tijdens de neogotiek. Hierdoor komt het ook dat er in de Verenigde Staten gotische gebouwen zijn te vinden.

Videoclip

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gotiek&oldid=530608"