Germanen

Uit Wikikids
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
De verspreiding van de Germanen.

Tweeduizend jaar geleden leefden de Germanen in West- en Noord-Europa. Ook hadden zij zich in het gebied dat nu Nederland is gevestigd. Er waren verschillende stammen binnen het Germaanse volk: de Friezen, de Bataven, de Cananefaten en de Tubanten.

Talen

De talen Nederlands, Fries, Duits en Engels noemen we nog altijd Germaanse talen, want deze talen zijn uit het Germaans ontstaan.

Leven van de Germanen

Het land waar de Germanen op leefden was erg nat en moerassig. De mensen woonden samen met de dieren in een boerderij. De boerderijen lagen op een terp. In het midden was meestal een drinkplaats voor het vee. De Germanen deden alles om zelf in leven te blijven. Ze zorgden voor hun eten, drinken, bouwen huizen en maakten zelf kleding en aardewerk. De Germanen leefden van de landbouw. Ze verbouwden tarwe, gerst en emmertarwe. Vrouwen zaten achter het weefgetouw en er werden potten gebakken. Ook werd er op het vee gepast. Toch bleven de Germanen ook jagen, vissen en vruchten verzamelen. Vuur was ook heel belangrijk voor de mensen. 's Avonds kwamen de mensen bij elkaar om samen te eten. Aan het vuur konden de mensen zij zich lekker opwarmen.

Ruilen om te leven

De Germanen ruilden spullen met de mensen van andere boerderijen. Dit deden zij om aan spullen te komen, zij konden niet naar de winkel en geld werd niet gebruikt. Klei, wol, botten en huiden hebben de boeren zelf. Ze ruilden hun spullen voor versierd aardewerk, potten, wijn, glaswerk, munten en sieraden. Ook ruilden de Germanen met de Romeinen. Luxe spullen werden geruild door hoge heren en soldaten.

Wie was de baas

De Germanen moesten belasting betalen aan de Romeinen. Ze betalen de Romeinen met koeienhuiden, niet met geld. Na een tijdje waren de Romeinen hier niet meer blij mee. Ze wilden veel grotere huiden hebben. De Germanen waren hier niet mee eens. Ze stelden een ander idee voor. Ze wilden wel betalen met vrouwen en kinderen, die konden voor de Romeinen werken. De Romeinen wilden dit niet. Een tijdje later veroverden de Germanen (Friezen) een stuk land van de Romeinen. Bijna 20 jaar later lukt het de Romeinen om het stuk land terug te veroveren. De Romeinen en de Germanen houden wel contact met elkaar en blijven met elkaar ruilen.

Goden van de Germanen

Volgens de Germanen wonen de goden in de moerassen en meren. Hun belangrijkste god heet Wodan. Hij is de god van leven en dood. Zijn vrouw heet Freia, zij is de moeder van alle goden. Donar is de zoon van Wodan. Hij is de god van donder en bliksem. Hij zorgt voor het onweer en de regen, zodat het graan kan groeien. Balder is de god van het licht. Tyr is de god van de oorlog. De populairste god was Donar, de god van de donder. Hij was tevens de beschermgod van het huwelijk en de doden.

Bossen, wouden en moerassen waren heilig voor de Germanen, omdat de goden daar in woonden. De Germanen gaven offers aan de goden zodat de goden niet boos werden. De offers die de Germanen aan de goden gaven waren: wapens, eten, kleding, spullen om op het land te werken en gereedschap. Veel van deze offerplaatsen zijn teruggevonden. Ook zijn er lijken gevonden in de veenmoerassen. Een voorbeeld van een veenlijk is Het meisje van Yde.


Leuke weetjes

De naam woensdag herinnert aan Wodan, de belangrijkste god van de Germanen. De donderdag aan hun god Donar en vrijdag aan de godin Freia.

Ook de kerstboom is een Germaans gebruik. De Germanen vieren dan op de kortste dag van het jaar het midwinterfeest. Het is de overwinning op de duisternis.

Het afsteken van vuurwerk met oud en nieuw is ook een oud Germaans gebruik. De Germanen verjagen met veel lawaai de boze geesten


Filmpje over Het meisje van Yde


Spelletje

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Germanen&oldid=570215"