Franken

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ontwikkeling van het Frankische Rijk

Franken

Deze Germaanse stam heeft een hele grote geschiedenis. In 481 volgt Clovis, de eerste christelijke koning van de Franken, zijn vader op als leider van een Frankische stam. Hij is dan nog maar 15 jaar. Clovis is koning van een klein gebied. 5 jaar later verenigt hij alle Frankische stammen. Zijn rijk wordt groter. Clovis leidt een groot leger. Hij verslaat andere stammen. Op 25 december 496 liet Clovis zich dopen met 3000 van zijn krijgers. Daarna was zijn rijk christelijk geworden.

En het Frankische Rijk wordt nog groter. Clovis sterft in 511. In 732 weet Karel Martel de moslims tegen te houden nadat ze heel Noord-Afrika, Spanje en Portugal snel hebben veroverd. In 768 wordt Karel de Grote koning. Door hem wordt het Frankische rijk het grootst. Als Karel sterft volgt zijn zoon Lodewijk hem op. Na de dood van Lodewijk wordt het rijk verdeeld over zijn 3 zonen. Hiermee komt er een einde aan het grote Frankische rijk. Dit wordt het begin van Frankrijk en Duitsland.

Videoclip

Link

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Franken&oldid=687789"