Stuttgart

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een deel van het centrum van Stuttgart
Van links naar rechts: Het Neues Schloss, het Altes Schloss en het stadhuis (met de klok)

Stuttgart is de hoofdstad van de Duitse deelstaat Baden-Württemberg. De stad heeft 604.297 inwoners en is daarmee de op-vijf-na grootste stad van Duitsland.

Midden in de stad staan twee paleizen: het Altes Schloss en het Neues Schloss. Beide gebouwen liggen aan de Schloßplatz: een groot plein in het centrum van Stuttgart.

Natuur & wijn

Stuttgart ligt in de regio Zwaben en is omringd door heuvels, parken en wijngaarden. Door de stad stroomt de rivier de Neckar. Aan de oevers van deze rivier vind je veel wijngaarden. Best bijzonder, midden in de stad. Al sinds 1108 wordt er wijn geproduceerd in Stuttgart. Tot het einde van de 19e eeuw (toen de auto-industrie opkwam) was wijn de belangrijkste inkomstbron van Stuttgart. De stad heeft dus veel geld verdient met haar wijn. Wijn is zelfs zo belangrijk voor de stad, dat er elk jaar een groot wijnfeest wordt gehouden: Weindorf.

Auto-industrie

Zo'n groene omgeving met wijngaarden en parken is best zeldzaam voor grote Duitse steden. Dit verbaast dan ook vaak bezoekers van de stad. De meeste mensen hebben namelijk een beeld van Stuttgart als een industriestad. In Stuttgart is namelijk eind 19e eeuw door Karl Benz de auto uitgevonden. Ook nu hebben Mercedes-Benz en Porsche nog hun hoofdkantoor in Stuttgart zitten. Andere grote bedrijven met hun hoofdkantoor in Stuttgart zijn Mahler en Bosch.

Vervoer

Stuttgart heeft een grote luchthaven: Flughafen Stuttgart. De luchthaven telt per jaar ongeveer tien miljoen passagiers. De meeste vluchten zijn binnen Europa, maar er kan ook worden gevlogen naar Atlanta in de Verenigde Staten en Abu Dhabi in de Verenigde Arabische Emiraten. Er is momenteel één startbaan. De overheid wil graag een tweede baan aanleggen, maar de meeste omwonenden zijn het daar niet mee eens. Zij zijn bang voor meer geluidsoverlast of verliezen stukken land.

Het openbaar vervoer in de stad zelf gaat per bus en per Stadtbahn. De Stuttgart Stadtbahn is een sneltram, die ook deels ondergronds rijdt. De stad heeft ook een tandradspoorweg. Door die tandraden kan het treintje wat erop rijdt makkelijk steile heuvels op. Om naar andere steden in Duitsland te reizen kan men de trein nemen op Stuttgart Hauptbahnhof. Hier beginnen intercity's naar verschillende Duitse steden.

Partnersteden


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Stuttgart&oldid=850478"