Düsseldorf

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Düsseldorf gezien vanaf de Rijn
De Königsallee

Düsseldorf is de hoofdstad van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Düsseldorf ligt net ten zuiden van dichtbevolkte Ruhrgebied en ten noorden van Keulen, aan de rivier de Rijn. De stad heeft 604.527 inwoners en is daarmee de op-zes-na grootste stad van Duitsland.

Geschiedenis

De eerste vermelding die geschreven is van Düsseldorf dateert uit 1135. Düsseldorf kreeg haar stadsrechten in 1288. In 1757 wist Frankrijk de stad te bezetten. In de Eerste Wereldoorlog werd op 8 maart 1921 de stad door de Fransen en de Belgen bezet. Later werd de stad weer vrijgelaten, in 1925. In de Tweede Wereldoorlog werd de stad in 1940 voor het eerst gebombardeerd door de geallieerden. Wel 5000 burgers overleefden de bombardementen niet.

Winkelen

Een bekende winkelstraat in Düsseldorf is de Königsallee. In het midden van de straat ligt een gracht, wat best bijzonder is in Duitsland. Aan de ene kant zitten vooral luxe winkels, aan de andere kant veel banken.

Ook komen in december veel mensen naar Düsseldorf om te winkelen op de kerstmarkt. Op zo'n kerstmarkt kan je typische kerstdingen kopen, maar ook typische Duitse dingen.

Luchthaven

Düsseldorf heeft een grote luchthaven, Flughafen Düsseldorf, die ook bij Nederlanders zeer populair is. Düsseldorf ligt namelijk maar 40 kilometer van de grens met Nederland af. Daarom is het Düsseldorf voor veel mensen in het oosten van het land dichterbij dan Schiphol. In 2014 maakten haast 22 miljoen mensen gebruik van de luchthaven. Daarmee is het na de luchthavens van Frankfurt en München de grootste luchthaven van Duitsland.

Partnersteden


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Düsseldorf&oldid=699702"