Haifa

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Haifa in vogelvlucht

Haifa (Hebreeuws: חיפה, Chej-fa) is de op-twee-na grootste stad van Israël (na Jeruzalem en Tel Aviv) met ongeveer zo'n 265.000 inwoners in het jaar 2008. Na Tel Aviv is heeft het de grootste haven van het hele land. De stad ligt het in het noordwesten van het land, op een kleine landtong. De stad is een bekende badplaats waar jaarlijks duizenden toeristen komen.Haifa werd oorspronkelijk gesticht ongeveer 1400 jaar voor Christus.

In de stad zijn twee universiteiten: Haifa University en Technion.

Haifa is het centrum van de Bahá'í-religie. In de stad ligt het Bahá'í-wereldcentrum. Dit gebouw staat met zijn tuinen en andere heilige Bahá'í plaatsen in de omgeving op de UNESCO werelderfgoedlijst. Ten noorden van de stad ligt Akko.

Judaïsatie

De stad is net voor de stichting van Israël met veel geweld etnisch gezuiverd. De Palestijnse bevolking werd verdreven of vermoord. Er zijn gruwelijke verhalen over brandende olie en grote rotsen, die van de hellingen werden gegooid. Het met vliegtuigen beschieten van vluchtelingen en bommen, die tussen de vluchtende massa's werden gegooid. De Arabische huizen werden grotendeels gesloopt en de achtergebleven bezittingen werden onder bevel van Moshe Dayan gestolen en meest onder kolonisten verdeeld. De paar overgebleven Palestijnen werden gedwongen hun bezit en huizen huizen achter te laten en zich te vestigen in een kleine wijk Wadi Nisnas. Op 21 april werd er rapport opgemaakt, dat Haifa ingenomen was.

Partnersteden


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Haifa&oldid=688221"