Dresden

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dresden
Dresden Stadtwappen.svg LocatieDresden.PNG
Deelstaat Saksen
Kreis geen
Inwoners 525.105 (2012)
Oppervlakte 328,3 km²
Burgemeester Helma Orosz
Website www.dresden.de
Portaal Portal.svg Duitsland

Dresden is een Duitse stad aan de rivier de Elbe. Het is de hoofdstad van de deelstaat Saksen.

De naam van de stad gaat terug op een Slavisch woord, drežga, wat "bos in het moeras" betekent.

Geschiedenis

Zo zag Dresden eruit in de 19de eeuw.

De geschiedenis van de huidige stad Dresden begint vermoedelijk omstreeks 1173, toen er zich op de plek waar nu de stad ligt enkele kolonisten vestigden die zilver wilden halen in het Ertsgebergte.

Sinds 1485 is Dresden een belangrijke stad. Het koningshuis Wettin had de stad namelijk gekozen als hoofdstad en woonde daar ook.

In 1491 werd Dresden grotendeels verwoest door een grote brand.

In 1760, tijdens de Zevenjarige Oorlog, werd Dresden tijdens een belegering nogmaals verwoest door kanonaanvallen van het Koninkrijk Pruisen. In de 18de eeuw werd Dresden helemaal verbouwd. Omdat de stad veel op de Italiaanse stad Florence leek, kreeg het de naam Elbflorenz oftewel Florence bij de Elbe.

In 1849 kwam er een nieuwe grondwet, waardoor in Dresden veel mensen boos de straat opgingen. Vanaf 1889 werd Dresden een belangrijke industriële stad. Vele dingen werden toen in Dresden gemaakt.

Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog is het centrum van Dresden bijna helemaal verwoest. In 1944 was er eerst een klein bombardement geweest. Aangezien in Dresden veel wapens werden gemaakt voor het Duitse leger, werden toen alleen de wapenfabrieken gebombardeerd. In de nacht van 13 en 14 februari 1945 waren er twee heel erg zware bombardementen na elkaar, zogeheten tapijtbombardementen, uitgevoerd door Britse en Amerikaanse vliegtuigen. Naar schatting 25.000 mensen kwamen hierbij om het leven en 75.000 huizen waren verwoest. Het precieze aantal slachtoffers is onbekend omdat er op dat moment heel veel mensen heimelijk ondergedoken zaten. Er woedden enkele grote branden, die samensmolten en hele straten verwoestten en pas enkele dagen later helemaal waren geblust. Bij deze bombardementen is het oude centrum met de bouwwerken in barokke stijl bijna geheel verloren gegaan.

Na de Tweede Wereldoorlog lag Dresden in de DDR, het communistische deel van het nu verdeelde Duitsland. Dresden moest een modern uiterlijk krijgen. Alle verwoeste gebouwen moesten afgebroken worden. Toch werden ook een paar belangrijke monumenten afgebroken. Zo werd in 1962 de Sophienkirche (Sophiakerk) afgebroken, wat protesten opleverde. Toch werden ook een paar historische monumenten herbouwd. Nadat Duitsland weer één was werd gekozen om de stad voor zover mogelijk weer haar oude uiterlijk te geven, dus voor het bombardement. In 2006 is de herbouwde Frauenkirche aan de Neumarkt, waarvan na de bombardementen eerst alleen een ruïne over was, opnieuw geopend.

In 2002 stond het in de Elbe erg hoog en in Dresden was dat te merken.

Bezienswaardigheden

De Katholische Hofkirche is ook een kerk in Dresden.

In Dresden zijn een hoop bezienswaardigheden. Eén van deze bezienswaardigheden is de Frauenkirche. Deze kerk is gebouwd tussen 1726 en 1743, maar bij één van de bombardement werd de kerk verwoest. In 2005 is de kerk weer helemaal herbouwd in de oorspronkelijke staat. Ook zijn er naast kerken paleizen te vinden in Dresden. Het Residenzschloss is een paleis waar de keurvorsten en koningen van Saksen hebben gewoond. Tegenwoordig is het paleis een museum. Dresden telt ook een heleboel musea. De Gemäldegalerie Alte Meister, het Albertinum en de Kunsthalle im Lipsius-Bau zijn voorbeelden van musea in Dresden. Daarnaast staat er in Dresden nog een opera, de Semperoper. In Dresden liggen ook een paar bekende pleinen. Voorbeelden hiervan zijn de Altmarkt, de Neumarkt en de Brühlsche Terrasse. In Dresden is ook een heel groot park, de Großer Garten. De Sächsisches Ständehaus is ook een bijzonder gebouw in Dresden. In Dresden ligt ook een deel van het dal van de Elbe. Dit is in 2004 tot Werelderfgoed verklaard. Echter werd hij op 2009 weer van lijst verwijderd, vanwege de bouw van een brug (Waldschlösschenbrug). De inwoners van Dresden vinden het niet erg dat het niet op de lijst staat. In 2013 werd deze brug in gebruik genomen.

Verkeer en vervoer

Het hoofdstation van Dresden, de Dresden Hauptbahnhof.

Dresden heeft een eigen vliegveld, luchthaven Dresden, gelegen in de wijk Klotzsche. Sinds 2008 heet dit vliegveld zo, maar het was al in 1935 geopend.

Dresden heeft ook een eigen treinstation, het Dresden Hauptbahnhof. Vanaf dit treinstation kan je reizen naar een hoop andere Duitse steden en bestemmingen buiten Duitsland, bijvoorbeeld Leipzig, Berlijn, Praag, Wenen en Bremen.

Rondom Dresden liggen drie autosnelwegen. Eén daarvan leidt naar Berlijn, één naar Praag en één naar Leipzig.

Partnersteden

De Residenzschloss, één van de paleizen in Dresden.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Dresden&oldid=701122"