Wolgograd

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een collage van Wolgograd.

Wolgograd, ook wel geschreven als Volgograd, is de 12e stad van Rusland. De stad heeft een oppervlakte van 860 km² en er wonen 1.021.000 mensen (2010). Wolgograd ligt aan de westelijke oever van de rivier de Wolga. De stad ligt in de Oblast Wolgograd. Wolgograd heeft een luchthaven, een haven, een station, een tramnetwerk en een metrotramnetwerk. De metrotram van Wolgograd vervoert dagelijks 136.000 mensen. De stad heeft een aantal universiteiten en hogescholen.

Vanaf de oprichting van Wolgograd in 1589 tot 1925 heette de stad Tsaritsyn. Omdat Jozef Stalin een belangrijke rol speelde bij de gevechten rond de stad tijdens de Russische Burgeroorlog, werd de stad vanaf 1925 Stalingrad genoemd. In de Tweede Wereldoorlog werd hier de Slag om Stalingrad uitgevoerd. Er werd een belangrijke overwinning geboekt door de Sovjets op de Duitsers, die de stad hadden aangevallen. Er vielen honderdduizenden doden en tienduizenden burgers. De stad werd verwoest. Stalingrad kreeg in 1945 de eretitel Heldenstad van de Sovjet-Unie. In 1961 kreeg Stalingrad de huidige naam: Wolgograd.

Stedenbanden

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wolgograd&oldid=683360"