Nero

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Keizer Nero in zijn glorietijd

Nero was de 5de keizer van Rome en het rijk en dat maakte hem de opvolger van zijn stiefvader, Keizer Claudius. Nero werd geboren op 15 december in 37 en stierf op 9 juni in 68. Hij werd maar 31 jaar. Hij begon zijn keizerschap goed dankzij de steun van de filosoof Seneca, maar hij werd steeds gekker.

Hij is vooral bekend geworden vanwege de Grote brand in Rome in juli 64. Omdat hij snel er nieuwe gebouwen neer liet zetten en zijn paleis ging uitbreiden op de plaats waar de huizen waren verbrand, werd hij ervan verdacht dat hij die brand zou hebben aangestoken. Die gebouwen zouden moeten dienen voor zijn eigen glorie. Hij heeft de christenen de schuld gegeven van deze brand. Ze werden toen voor de leeuwen gegooid. Hij zou er ook voor verantwoordelijk zijn dat de bekendste apostelen Petrus en Paulus werden vermoord. Ook zijn vergifting van Brittannicus met een giftige drank is bekend geworden. Ook heeft Keizer Nero zijn moeder en halfbroer gedood. Uiteindelijk werd Nero door de Senaat tot dood door kruisiging veroordeeld. Nero heeft voordat dat kon gebeuren zelfmoord gepleegd, omdat hij heel begraven wilde worden.

Andere redenen die worden genoemd voor zijn terdoodveroordeling zijn dat Nero veel uitbundige seksuele relaties had, met zowel mannen als vrouwen. Zoiets staat ook in de brieven van de apostel Paulus naar zijn mede apostel Petrus. Ook gingen er destijds verhalen rond dat Nero in het geheim was getrouwd met Sporus, een jonge jongen. Nero had bevolen dat de jongen zou worden gecastreerd.

Er wordt in de geschiedenis ook vaak gespeculeerd dat Nero een relatie had met zijn broer, maar dat zijn broer vreemd ging en dat hij daarom hem heeft vermoord. Dit is echter nooit helemaal bevestigd. Wel is bevestigd dat Nero zijn moeder zwanger had gemaakt. Dat is nog een reden waarom hij haar heeft vermoord.

Het is belangrijk om op te merken dat veel van wat van Nero bekend is, is opgeschreven door Romeinse schrijvers zoals (Tacitus en Suetonius) die Nero overwegend negatief omschreven. Uit andere bronnen blijkt namelijk dat Nero redelijk populair was onder het gewone volk. Daarom trekken sommige geschiedkundigen in twijfel of alle dingen waarvan Nero wordt beschuldigd, wel echt zijn gebeurd.

video's

Leesboek

  • Historisch verhaal: De jonge Nero, J. Grandgagnage (gratis e-book over de jeugd van Nero)
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Nero&oldid=862639"