Verbeter WikiKids vandaag nog!
Van 27 maart t/m 30 april staat WikiKids in teken van Wikiproject:IT! Doe jij ook mee? Schrijf je hier in!

Borne (Overijssel)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Borne is een gemeente in Overijssel. De gemeente telt 21.747 inwoners en de burgemeester is Rob Welten. De inwoners verdienen er gemiddeld zo ongeveer € 13.100,- per jaar. (de informatie uit dit artikel komt uit 2012)

Het dorp telt met de omliggende dorpen Hertme en Zenderen ruim 21.000 inwoners. Het dorp heeft een rijke geschiedenis en is in het bezit van meerdere kunstgalerieën.

Algemeen

Centraal in de regio Twente in het groene hart van Twente, tussen Almelo en Hengelo ligt Borne. Samen met de dorpen Hertme en Zenderen telt de gemeente ruim 21.000 inwoners. Borne wordt omgeven door mooie natuur. Er zijn veel scholen, waarbij "De Zonnebloem" zich onderscheidt als Daltonschool.

Sportcomplex "Het Wooldrik" is de centrale plek voor sportbeoefening. Hier liggen sporthal, zwembad en sportvelden bij elkaar.

In het centrum kun je leuk winkelen. Iedere woensdagmorgen is er markt en iedere vrijdagavond is het koopavond. Belangrijk hierbij is dat het parkeren gratis is. Daarom komen veel mensen van omliggende plaatsen in Borne winkelen.

Geschiedenis

Borne komt in 1206 voor het eerst officieel in de geschiedenis voor. De bisschop van Utrecht werd toen de baas van het dorp, dat toen nog Burgunde heette. Tot het eind van de 18e eeuw waren de mensen in Borne arm. In 1828 stichtte Jacob Spanjaard een textielbedrijf dat uitgroeide tot een grote textielfabriek waar veel Bornenaren werkten.

Borne was de eerste plattelandsgemeente in de geschiedenis met een eigen elektriciteitscentrale en elektrische straatverlichting. Rento Hofstede Crull stichtte deze centrale. Zijn naam is nu nog te vinden in de wijk de Spanjaardshof.


Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia Commons (oud)• WikiKids Beeldbank
Clipjes: SchoolTV BeeldbankYouTube

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje.
Maak een account aan en help mee!
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Borne_(Overijssel)&oldid=776910"