Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Flag of Ukraine.svg Zoek je informatie over Oekraïne? Neem dan een kijk op Portaal:Oekraïne! Flag of Ukraine.svg

Bert Koenders

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een foto van Bert Koenders (2014).

Bert Koenders (geboren Arnhem, 28 mei 1958) is een Nederlands politicus en was tot 26 oktober 2017 de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken. Sinds 17 oktober 2014 was hij minister en verving hiermee Frans Timmermans.

Biografie

Tot 1983 studeerde Koenders aan de Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam. Hier studeerde hij politiek en sociale wetenschappen. Na zijn studie werd hij lid van de PvdA en mocht helpen bij de bij de PvdA in de Tweede Kamer. Daarnaast werkte hij nog als adviseur bij de Verenigde Naties en als medewerker van de Europese Commisie. Omdat Maarten van Traa een ongeluk kreeg, werd Koenders in 1997 lid van de Tweede Kamer. Koenders werd bekend als woordvoerder (iemand die discussies voert) voor alles wat met buitenlandse zaken te maken had. Hij hield zich bezig met de militaire missies in Irak en Afghanistan. Koenders werd lid van de enquêtecommissie Srebrenica. Daarnaast deed hij mee aan een debat over de invasie van Irak.

In 2007 verliet Koenders de Tweede Kamer om minister voor Ontwikkelingssamenwerking te worden. Koenders maakte als een minister een fout. Hij wilde dat het bedrijf organisatiebureau BKB het evenement Akkoord van Schokland te organiseren. Dit kostte € 750.000, maar de minister had dit niet mogen doen zonder debat. Dit is namelijk verplicht voor bedragen groter door € 137.000. In 2010 stapte hij op en werd opgevolgd door Maxime Verhagen. In augustus 2011 werd hij vertegenwoordiger van de Verenigde Naties in Ivoorkust. Op 17 mei 2013 werd hij hoofd van de VN in Mali en bleef dit ook tijdens de Malinese Burgeroorlog.

Minister Frans Timmermans maakte bekend dat hij zou stoppen als minister voor Buitenlandse Zaken. Koenders werd de opvolger, dit maakte de Rijksvoorlichtingsdienst bekend op 14 oktober 2014. Timmermans werd eurocommisaris. Op 17 oktober 2014 werd Koenders beëdigd (afleggen van een eed) door koning Willem-Alexander, hiermee werd hij officieel minister. Koenders werd opgevolgd door Halbe Zijlstra als minister van Buitenlandse Zaken.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bert_Koenders&oldid=713300"