Marokkanen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Marokkaanse Berber-kinderen in het Atlasgebergte

Marokkanen (Berber: ⵉⵎⵓⵔⴰⴽⵓⵛⵉⵢⴻⵏ, Imgherbiyen, Arabisch: المغاربة‎, al-Magharibah) zijn mensen uit Marokko. In Marokko zijn er twee groepen Marokkanen, ongeveer 70% is Arabier en 30% Berber. 98,7% van de Marokkanen in Marokko is moslim.

Marokkanen in het buitenland

Veel Marokkanen zijn in de jaren '60 en '70 naar Europa geëmigreerd. Met een moeilijk woord noem je deze Marokkanen de Marokkaanse diaspora. De eerste mannen kwamen hierheen om te werken en werden gastarbeiders genoemd. Er was in Europa namelijk te veel werk, en de Marokkanen zagen het dus wel zitten om hierheen te komen. Het salaris ligt in Europa veel hoger en ze hadden daarom kans op een betere toekomst voor henzelf, maar ook voor hun familie. Later kwamen ook hun vrouwen en kinderen naar Europa. Dat heet gezinshereniging. In het sjabloon hieronder zie je waar de meeste Marokkanen wonen.

Land Aantal
Frankrijk 1.050.100
Spanje 750.000
Italië 400.537
Nederland 355.883
België 264.974

Nederland

De Marokkanen hebben ook hun eigen keuken meegebracht naar Nederland. Daardoor vinden we in Nederland nu ook Marokkaanse gerechten als couscous, tajine en Marokkaanse muntthee. Vooral in de grote steden vindt je Marokkaanse theehuizen en restaurants.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Marokkanen&oldid=655415"