Vera Bergkamp

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Vera Bergkamp
Vera-Bergkamp (cropped).jpg
Vera Bergkamp (2017)
Naam voluit Vera Alida Bergkamp
Geboren 1 juni 1971
Geboren te Amsterdam
Overleden
Overleden te
Gehuwd met
Relatie met
Partij D66
Religie
Stroming
Functie Voorzitter van de Tweede Kamer
Aantreden 7 april 2021
Aftreden
Voorganger Khadija Arib (PvdA)
Opvolger
Functie(s)
Directeur human resources bij de Sociale Verzekeringsbank
(2008-2012)
Lid van de stadsdeelraad van Amsterdam-Centrum voor D66
(2010-2012)
Voorzitter van COC Nederland
(2010-2012)
Tweede Kamerlid voor D66
(2012-2023)
Ondervoorzitter van de Tweede Kamer
(2017-2021)
Voorzitter van de Tweede Kamer
(2021-2023)
Portaal Portal.svg Politiek


Vera Bergkamp (geboren in Amsterdam op 1 juni 1971) is een Nederlandse politica, bestuurskundige en politicologe. Tussen 2021 en 2023 is zij de voorzitter van de Tweede Kamer. Eerder was ze al van 2017 tot en met 2021 een van de ondervoorzitters.

Bergkamp zit sinds 20 september 2021 voor D66 in de Tweede Kamer. Als Kamerlid heeft ze zich sterk gemaakt voor de rechten van de lhbtq-gemeenschap en de legalisering van wietteelt.

Biografie

Vera Bergkamp werd geboren op 1 juni 1971 in Amsterdam. Haar vader (geboren in Marokko) kwam in de jaren '50 naar Nederland en heeft lang gewerkt als sanitairverkoper. Haar moeder werkte in een lederwarenwinkel.

Bergkamp heeft bestuurskunde en politicologie gestudeerd aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Toen ze haar studie had afgerond, heeft ze bij verschillende bedrijven werk gedaan dat te maken heeft met bestuur. Zo is ze van 2008 tot en met 2012 directeur human resources (personeelszaken) geweest bij de Sociale Verzekeringsbank.

Tussen 2010 en 2012 was Vera Bergkamp voorzitter van COC Nederland. Deze organisatie komt op voor de belangen van de lhbtq-gemeenschap in Nederland. Als voorzitter zei Bergkamp dat ze het belangrijk vond dat kinderen op de basisschool en de middelbare school meer te weten kwamen over homoseksualiteit en andere typen seksualiteit. Daarnaast gaf ze aan dat ze het niet vond kunnen dat ambtenaren van de burgerlijke stand mochten en nog steeds mogen weigeren om homoseksuele paren te huwen.

Politiek

Bij de Tweede Kameverkiezingen van 2012 werd Bergkamp verkozen tot lid van de Tweede Kamer. Ze was de vijfde op de kandidatenlijst. Als Kamerlid diende Bergkamp een wetsvoorstel in om er een einde aan te maken dat religieuze scholen homoseksuele, lesbische en biseksuele docenten en leerlingen konden wegsturen van school vanwege hun seksuele geaardheid. Het regionale dagblad BN/De Stem riep Bergkamp in 2014 vanwege haar wetsvoorstel uit tot Tweede Kamerlid van het Jaar.

In 2017 werd Vera Bergkamp herkozen als Kamerlid. Naast dat ze zich bezighield met zorg voor ouderen en verpleging, familierecht, kunst en cultuur, richtte Bergkamp zich vooral op wetgeving rondom alcohol en drugs. In 2017 diende zij een wetsvoorstel in om de teelt van wiet beter te regelen. Voorheen was het zo dat de verkoop van wiet wél mocht, maar de teelt van wiet helemaal verboden was. Dit zorgde ervoor dat veel coffeeshopeigenaren niet op een legale manier aan wiet konden komen. Bergkamp vond dat de overheid de productie van wiet niet meer moest verbieden, maar zelf moest gaan regelen. Haar wetsvoorstel werd uiteindelijk door de Tweede Kamer aangenomen. Het voorstel ligt nu bij de Eerste Kamer (het is dus nog geen officiële wet). Op dit moment is de overheid wel al in sommige gemeenten bezig met een aantal experimenten met legale wietteelt.

Vera Bergkamp werd bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 weer verkozen. Ze stond op de derde plek van de kandidatenlijst. Bergkamp zou zich bezig gaan houden met corona, zorg, wiet en bovenal het wijzigen van de grondwet om de rechten van lhbtq+'ers beter te regelen, maar op 6 april 2021 stelde ze zich kandidaat voor het voorzitterschap van de Tweede Kamer. Op 7 april 2021 werd ze in de eerste stemronde al verkozen tot voorzitter van de Tweede Kamer. Van de 139 (van de in totaal 150) Kamerleden die hun stem uitbrachten, wist Bergkamp 74 leden achter zich te krijgen. Haar voorganger Khadija Arib (PvdA) kreeg 38 stemmen, ondervoorzitter Martin Bosma (PVV) kreeg 27 stemmen.

Privé

Vera Bergkamp en haar vrouw hebben samen twee kinderen. Bergkamp is openlijk lesbisch. Ze is de dochter van een Marokkaanse vader en een Nederlandse moeder. Op haar twintigste koos ze ervoor om de achternaam van haar moeder aan te nemen.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vera_Bergkamp&oldid=830845"