Rechts-populisme

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Rechts-populisme is een politieke stroming die nationalistisch is en zich richt op de belangen van het volk tegen de gevestigde elite. Rechts-populistische bewegingen en leiders beweren vaak dat ze opkomen voor de gewone burgers en kritiek uiten op immigratie, globalisering en traditionele politieke elites. Er wordt een sterke nadruk gelegd op nationale identiteit en soevereiniteit, en er wordt kritiek geleverd op internationale handelsverdragen en organisaties, zoals de NAVO (Noord-Atlantische Verdragsorganisatie), VN (Verenigde Naties) of EU (Europese Unie). Daarnaast willen rechts-populististen binnenlandse industrieën en banen beschermen via economisch beleid (protectionisme).

Voorbeelden van rechts-populistische partijen

Nederland

Veel rechts-populistische partijen zijn ook radicaal-rechts, maar dat is niet altijd zo. De BoerBurgerBeweging is een voorbeeld van een politieke partij die wel rechts-populistisch is, maar niet radicaal-rechts.

België

Buitenland

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Rechts-populisme&oldid=818286"