JA21

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Juiste Antwoord 21)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Juiste Antwoord 21 (JA21)

JA21 logo.svg

Oprichting 18 december 2020
Opheffing
Actief in Vlag van Nederland Nederland
Richting Rechts tot radicaal-rechts
Stroming Liberaal-conservatisme
Fortuynisme
Euroscepsis
Presidentskandidaat
President
Vicepresidentskandidaat
Vicepresident
Oprichter(s) Joost Eerdmans & Annabel Nanninga
Partijleider Joost Eerdmans
Partijvoorzitter Adrien de Boer
Secretaris-generaal
Fractievoorzitters
- Eerste Kamer Annabel Nanninga
- Tweede Kamer Joost Eerdmans
- Europees Parlement Michel Hoogeveen
- Provinciale Staten
- Gemeenteraden
- Burgemeesters
- Commissarissen van de Koning
Zetels
- Eerste Kamer
3 van de 75
- Tweede Kamer
1 van de 150
- Europees Parlement
1 van de 31
- Provinciale Staten
16 van de 572
- Gemeenteraden
2 van de 8512
- Burgemeesters
0 van de 345
- Commissarissen van de Koning
0 van de 12
Overig
Wetenschappelijk bureau
Partijblad
Partijlied
Jongerenorganisatie
Studentenorganisatie
Vrouwenbeweging
Lhbt-vleugel
Zusterpartij(en)
Fractie in het Benelux-parlement
Europese fractie Europese Conservatieven en Hervormers
Internationale organisatie
Voorgaande partij(en)
Opvolgende partij(en)
Fusie van
Opgegaan in
Afsplitsing van Forum voor Democratie
Afsplitsing(en) BoerBurgerBeweging (deels)
Voortzetting van
Portaal Portal.svg Politiek

JA21, voluit het Juiste Antwoord 21, is een politieke partij in Nederland. Sinds 18 december 2020 is medeoprichter Joost Eerdmans de voorzitter.

De partij is liberaal-conservatief en is daarmee meer conservatief dan liberaal. Zo wil de partij immigratie beperken. Daarnaast is de partij rechts, wat betekent dat de partij voor een kleine overheid is en vindt dat de overheid zo min mogelijk moet ingrijpen in de economie. JA21 wordt ook fortuynistisch genoemd, wat betekent dat de partij voor het gedachtegoed van Pim Fortuyn is.

Geschiedenis

JA21 werd op 18 december 2020 opgericht door Annabel Nanninga en Joost Eerdmans. Eerdmans en Nanninga waren eerder lid van Forum voor Democratie en stonden ook al op een voorlopige kieslijst voor het FvD voor de Tweede Kamerverkiezingen 2021. Eerdmans stond op nummer 4 en Nanninga stond als lijstduwer onderaan de lijst. De twee stapten uit de partij, nadat berichten uit een app-groep van de jongerentak van de FvD uitlekten. Deze berichten bevatten racisme, fascisme, antisemitisme en homofobie als ook verheerlijking van rechts-extremisten als Anders Breivik en Brenton Tarrant. Ook ergerden de twee leden zich aan uitingen van partijleider Thierry Baudet. Eerdmans en Nanninga besloten vervolgens een eigen partij op te richten dat het gat tussen de VVD en PVV moest opvullen.

Op 20 december 2020 besloot de gehele FvD-fractie in het Europees Parlement over te stappen naar JA21. Twee dagen later stapten ook zeven Eerste Kamerleden over naar JA21 onder de naam Groep-Nanninga. Op 16 januari 2021 verlieten ook drie leden in de Provinciale Staten van Noord-Brabant het FvD om over te stappen naar JA21. Hierna stapten ook enkele leden in andere Provinciale Staten over naar JA21. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 behaalde JA21 drie zetels in de Tweede Kamer.

Bij de Provinciale Statenverkiezingen 2023 kreeg JA21 genoeg Statenleden verkozen om uiteindelijk met drie zetels in de Eerste Kamer te komen.

Op 26 augustus 2023 verlieten twee leden van het Europees Parlement en vier leden in de Provinciale Staten de partij. De leden verlieten de partij, omdat ze het niet eens waren met de kandidatuur van Annabel Nanninga voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2023. Volgens hen negeerde Nanninga de algemene ledenvergadering (een vergadering van alle leden van JA21), omdat die had besloten dat vertegenwoordigers niet meerdere functies tegelijk mochten hebben. Nanninga is op dit moment namelijk al de fractievoorzitter van JA21 in de Eerste Kamer. Op 1 september 2023 verlieten ook Tweede Kamerleden Nicki Pouw-Verweij en Derk Jan Eppink de partij. Zij stapten over naar de BoerBurgerBeweging (BBB).

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2023 verloor de partij twee zetels ten opzichte van de verkiezingen van 2021. Eerdmans werd als enige Kamerlid verkozen.

Organisatie

De partij heef één zetel in de Tweede Kamer en drie zetels in de Eerste Kamer. Daarnaast is de partij vertegenwoordigd in de Provinciale Staten, het Europees Parlement en met in totaal twee zetels in gemeenteraden. De partij deed mee aan de Provinciale Statenverkiezingen van 2023 en won 20 zetels in de Provinciale Staten.

Standpunten

JA21 is een liberaal-conservatieve en fortuynistische partij. De partij stemt in de Tweede Kamer het vaakst met de PVV, FvD en de BBB mee. De partij staat het verst af van de PvdD, GroenLinks-PvdA en Volt.

  • Er moet een kleinere overheid komen.
  • De inkomstenbelasting moet omlaag.
  • Er moet meer soevereiniteit naar Nederland en minder naar de EU.
  • De immigratie moet beperkt worden.
  • Er moeten meer referenda komen.
  • Klimaatverandering moeten we niet tegen gaan, maar mee leven door bijvoorbeeld de dijken te verhogen of anders te bouwen.
  • Het Markermeer moet een polder worden, zodat er in die polder een nieuwe stad wordt gebouwd om het tekort aan huizen op te lossen.
  • De Nederlandse cultuur moet de basis zijn. Nederlandse normen en waarden gaan boven andere.

Galerij

Externe links

Website van JA21


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=JA21&oldid=883805"