Conservatisme

Uit Wikikids
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
Edmund Burke wordt gezien als de grondlegger van het conservatisme.

Het conservatisme is een politieke stroming. Conservatisme betekent letterlijk terughoudend. Als je conservatief bent dan ben je eigenlijk tegen verandering, je doet een beroep op traditie. Wat conservatisme precies is verschilt per land. Het tegenovergestelde van conservatisme is progressivisme, wat ook per land verschilt.

Een voorbeeld is de Republikeinse Partij in Verenigde Staten. Deze wordt door de Amerikanen gezien als een conservatieve partij, terwijl de Democratische Partij progressief is. Zou je de Democratische Partij vergelijken met een Nederlandse partij komt de VVD het dichtst in de buurt. Echter zien veel Nederlanders de VVD als een conservatieve partij, in vergelijking met de andere partijen.

Over het algemeen zijn conservatieven tegen dingen als euthanasie, het homohuwelijk en drugs. Ze willen meestal de doodstraf behouden en willen terrorisme en criminaliteit hard aanpakken. De meeste conservatieven zijn ook tegen "ondoordachte" veranderingen, zoals revoluties en innovatie. Dit geld overigens niet voor iedere conservatieve partij zo. De VVD is bijvoorbeeld een conservatieve partij, maar is voor euthanasie. De conservatiefste partij van Nederland is de SGP.

Voor conservatieven is de democratie belangrijk. In landen waar nog een monarchie is, willen ze dit vaak behouden. De meeste conservatieven zijn trots op hun land (nationalisme).

Lees ook

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Conservatisme&oldid=571715"