Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Waarde

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Waarde is een begrip dat veel verschillende betekenissen heeft. Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat omdat iets geld kost het een bepaalde waarde heeft. Een auto kost bijvoorbeeld 10.000 euro. De waarde van de auto, in geld, is dan 10.000 euro. Je kunt ook zeggen dat je ergens waarde aan hecht omdat je iets belangrijk vindt. Die waarde kun je niet met geld meten. Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat je het belangrijk vindt dat een auto het milieu niet mag vervuilen. Dat vind je bijvoorbeeld belangrijk omdat je het belangrijk vindt dat je goed voor de natuur moet zorgen. Je hecht er waarde aan dat mensen goed voor het milieu zorgen.

Waardering

Een waarde hoeft niet voor iedereen hetzelfde te zijn. Niet iedereen vindt auto's, bijvoorbeeld, even leuk. Je kunt zeggen dat je auto's bijvoorbeeld heel erg waardeert. Je kunt iets waarderen door te zeggen hoe leuk je het vindt (heel leuk of helemaal niet leuk) of hoe goed je het vindt (heel goed of helemaal niet goed). Waarderingen kun je ook laten zien in de vorm van sterren. Dat doen recensenten bijvoorbeeld bij boeken, restaurants of hotels. Een boek dat van de recensent 1 ster krijgt waardeert hij minder dan een boek dat 5 sterren krijgt. Op Facebook kun je zelf aangeven of je een bericht of foto leuk vindt. Je kunt een foto of bericht liken. Dat is de Engelse term voor leuk (like). Je kunt ook zien hoeveel mensen het leuk vinden (je zegt bijvoorbeeld: deze foto heeft 100 likes). Facebook gebruikt daarvoor het duim omhoog symbool voor. Op YouTube kun je ook aangeven of je een video leuk vindt of niet leuk vindt. Bij een video staat dan bijvoorbeeld dat het 100 keer gemarkeerd is als leuk en 20 keer gemarkeerd is als niet leuk.

Normen

Een begrip dat veel te maken heeft met waarde is normen. Een norm is regel die je met elkaar afspreekt. Een voorbeeld van een norm is dat je niet harder dan 50 kilometer per uur mag rijden in de bebouwde kom. Die norm heeft te maken met de veiligheid. Rijdt je harder dan kun je niet op tijd remmen als iemand onverwachts oversteekt. Veiligheid is hier de waarde. We vinden het belangrijk dat het veilig is op straat.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Waarde&oldid=237707"