Vlaams Belang

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Vlaams Belang (VB)

Flag of Flemish Interest.svg

Oprichting 2004
Opheffing
Actief in Flag of Flanders.svg Vlaanderen
Flag of the Brussels-Capital Region.svg Brussel
Richting Radicaal-rechts
Stroming Nationaalconservatisme
Rechts-populisme
Euroscepsis
Presidentskandidaat
President
Vicepresidentskandidaat
Vicepresident
Oprichter(s)
Partijleider
Partijvoorzitter Tom Van Grieken
Secretaris-generaal
Fractievoorzitters
- Europees Parlement Gerolf Annemans
- Kamer Barbara Pas
- Senaat Anke Vandermeersch
- Vlaams Parlement Chris Janssens
- Brussels Parlement Dominiek Lootens-Stael
- Burgemeesters
- Commissarissen van de Koning
Zetels
- Europees Parlement
3 van 21
- Kamer
18 van 150
- Senaat
7 van 60
- Vlaams Parlement
23 van 124
- Brussels Parlement
1 van 89
- Burgemeesters
- Commissarissen van de Koning
Overig
Wetenschappelijk bureau
Jongerenorganisatie Vlaams Belang Jongeren
Studentenorganisatie
Vrouwenbeweging
Lhbt-vleugel
Zusterpartij(en)
Fractie in het Benelux-parlement
Europese fractie Identiteit & Democratie
Internationale organisatie
Voorgaande partij(en)
Opvolgende partij(en)
Fusie van
Opgegaan in
Afsplitsing van
Afsplitsing(en)
Voortzetting van
Portaal Portal.svg Politiek

Het Vlaams Belang (VB) is een Belgische extreemrechtse en radicaal-rechts-populistische partij. De partijvoorzitter is Tom Van Grieken.

De partij is voor de onafhankelijkheid van Vlaanderen, wil minder bemoeienis van de Europese Unie en wil minder allochtonen in Vlaanderen. Hoewel de partij zichzelf nationalistisch en conservatief noemt, wordt de partij door politicologen als extreemrechts getypeerd. Het is bekend dat veel neonazi's fan zijn van de partij, maar Vlaams Belang zelf zegt dit soort mensen te weren. Vlaams Belang is in 2004 ontstaan uit de partij Vlaams Blok.

De partij is bevriend met de Nederlandse PVV van Geert Wilders, maar ze hebben wel iets andere standpunten. Ook heeft de partij veel overeenkomsten met het Forum voor Democratie. Het Vlaams Belang is iets socialistischer dan haar concurrent: de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) van Bart De Wever.

Geschiedenis

Ontstaan

Het ontstaan van Vlaams Belang is terug te linken op de Volksunie. Dit was een politieke partij die tussen 1954 en 2001 bestond. Het was een liberale, Vlaams nationalistische partij. In de jaren 1970 begon deze partij met versplinteren. Er was een hoop discussie binnen de partij na het Egmontpact van 1977. Meer radicale leden scheidden zich af van de partij en zetten hun eigen partijen uit. Deze partijen werden uiteindelijk samengevoegd tot de partij Vlaams Blok in 1978.

Vlaams Blok

Filip Dewinter is een van de bekendste politici van Vlaams Belang

Vlaams Blok deed mee aan de verkiezingen van 1978 en behaalde één zetel in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. De partij was een stuk rechtser dan de Volksunie. Zo keerde de partij zich tegen immigranten. Onder Filip Dewinter begon de partij verder te groeien en kreeg in 1987 een tweede zetel in de Kamer. Ook kreeg de partij één zetel in de Senaat. Sinds 1988 is de partij ook vertegenwoordigd in verschillende gemeenten. In 1989 kreeg de partij zelfs één zetel in het Europees Parlement.

Veel Vlaamse partijen vonden dat te rechts was. Onder leiding van Jos Geysels spraken de Vlaamse partijen af om niet Vlaams Belang samen te werken. Dit wordt het cordon sanitaire genoemd. Hierdoor heeft Vlaams Belang nooit in een regering of ander bestuur gezeten. Desondanks groeide Vlaams Blok verder door. In 1991 won Vlaams Blok een hoop zetels, terwijl alle andere Vlaamse partijen verloren. 24 november 1991 heeft daardoor de bijnaam Zwarte Zondag. Een jaar later werd Vlaams Blok de grootste partij in de gemeenteraad van Antwerpen. Bij de verkiezingen van 1995 groeide de partij weer verder.

Vanaf 1995 werd Vlaams Blok steeds meer beschuldigd van racisme en discriminatie. De Waalse Parti Socialiste wilde zelfs de partijdonatie van Vlaams Blok ontzeggen. Kort na de verkiezingen van 2000 werd Vlaams Blok aangeklaagd door Unia en de Liga voor Mensenrechten. De partij werd beschuldigd van het publiceren van racistische inhoud. Wat volgde was een jarenlange rechtsgang. Uiteindelijk werd Vlaams Blok in 2004 schuldig bevonden voor het aanzetten tot racisme. Hierdoor moet de partij een boete betalen en raakte haar partijdonaties kwijt.

Vlaams Belang

Tom Van Grieken met de Franse politica Marine Le Pen in 2015

Vlaams Blok veranderde vervolgens haar naam naar Vlaams Belang. Op deze manier wilde partij haar donaties behouden. De partij viel hierna terug. Tijdens de verkiezingen van 2007 verloor de partij één zetel in de Kamer. Tijdens de verkiezingen van 2009 en 2010 moest de partij nog meer stemmen inleveren. In 2007 had de partij 17 zetels in de Kamer. In 2010 waren dit er 12.

Tijdens de federale verkiezingen van 2014 verloor de partij nog meer zetels; behield er slechts 3. Ook verloor de partij veel zetels in het Vlaams Parlement. Veel kiezers van Vlaams Belang liepen over naar de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) van Bart De Wever. De Wever beloofde namelijk een rechtse regering voor zowel Vlaanderen en België. Deze kwam er uit, maar veel kiezers waren er door teleurgesteld. Tijdens de verkiezingen van 2019 maakte Vlaams Belang hierdoor een terugkomst. De partij werd na de N-VA de grootste partij van Vlaanderen.

Na de verkiezingen ontstond een discussie over het cordon sanitaire. Veel linkse en centrumpartijen wilden het cordon sanitaire behouden, aangezien zij Vlaams Belang buiten de regering wilden houden. De N-VA stond als enige partij open om te regeren met Vlaams Belang. N-VA en Vlaams Belang hadden samen niet genoeg zetels voor een regering en geen andere partij wilde meeregeren. Hierdoor bleef het cordon sanitaire bestaan.

Ideologie

Vlaams Belang tijdens een demonstratie voor dierenrechten.

Vlaams Belang is de meest rechtse partij van Vlaanderen (en heel België) die in het parlement is vertegenwoordigd. Vlaams Belang is een radicaal-rechtse, nationalistische en conservatieve partij. De partij heeft als doel om Vlaanderen onafhankelijk te maken. Sommige leden willen Vlaanderen ook bij Nederland aansluiten. Brussel (waar vooral Frans gesproken wordt) wordt door de partij ook als onderdeel van Vlaanderen gezien.

Daarnaast is Vlaams Belang ook erg conservatief. De partij pleit voor het stoppen van immigratie uit niet-EU-landen. De partij richt zich vooral tegen immigranten uit islamitische landen. Volgens de partij moet de "islamisering" van Vlaanderen gestopt worden. Ook moet vreemdelingen verplicht ingeburgerd worden. Ook wil de partij meer geld uitgeven aan politie, handhaving en veiligheid en wil de partij strengere straffen. De partij is tegen abortus en euthanasie, maar tegenwoordig voorstander van het homohuwelijk. Op economisch vlak is Vlaams Belang juist een stuk linkser dan de N-VA. Zo wil de partij een grote welvaartstaat, hogere lonen en pensioenen en meer geld voor onderwijs, gezondheidszorg en gezinnen. Volgens de partij verdwijnt veel Vlaams belastinggeld in Wallonië. De partij wil hier een einde aan maken.

Officieel is Vlaams Belang een voorstander van de Europese Unie (EU) en de NAVO. Wel is Vlaams Belang de meest eurosceptische partij. De partij wil de EU democratischer en opener maken. Ook moet de EU zich minder bemoeien met de lidstaten. Toch wil Vlaams Belang niet uit de EU stappen. Volgens hen moet Vlaamse onafhankelijkheid binnen de EU bereikt worden.

Standpunten

Enkele standpunten van Vlaams Belang uit het partijprogramma zijn:

  • Vlaanderen moet onafhankelijk van België worden. Op deze manier wordt niet meer gedwongen Vlaams belastinggeld aan Wallonië afgestaan.
  • De overheid moet meer doen om armoede en hoge prijzen te bestrijden.
  • De pensioenen moeten hoger worden.
  • De belastingen moeten verlaagd worden.
  • Bij sociale zekerheid moeten in de eerste instantie Vlamingen geholpen worden.
  • Werkloosheid moet opgelost worden met onder andere bij- en omscholing.
  • Er moet meer gedaan worden aan de bestrijding van criminaliteit.
  • Er moeten hogere straffen komen voor misdadigers.
  • Er moet een immigratiestop komen. Vreemdelingen moeten beter en verplicht integreren.
  • De Europese Unie moet op een andere manier georganiseerd worden.

Organisatie

In 2021 had Vlaams Belang 22.000 leden. Qua ledenaantal is Vlaams Belang hierdoor een van de grootste partijen van Vlaanderen. Het hoofdkantoor van de partij staat in de gemeente Sint-Joost-ten-Node in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Daarnaast heeft Vlaams Belang ook een eigen jongerenorganisatie met de naam Vlaams Belang Jongeren (VBJ). Deze organisatie bestaat al sinds 1987 en heeft min of meer dezelfde standpunten als Vlaams Belang. De organisatie richt zich vooral op jongeren.

Link


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vlaams_Belang&oldid=840427"