Groen (politieke partij)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Groen

Groen logo 2022.svg

Oprichting 15 november 2003
Opheffing
Actief in Flag of Flanders.svg Vlaanderen
Flag of the Brussels-Capital Region.svg Brussel
Richting Links
Stroming Groene politiek
Pacifisme
Progressivisme
Presidentskandidaat
President
Vicepresidentskandidaat
Vicepresident
Oprichter(s)
Partijleider
Partijvoorzitter Nadia Naji & Jeremie Vaneeckhout
Secretaris-generaal
Fractievoorzitters
- Senaat France Masai (met Ecolo)
- Kamer Wouter De Vriendt (met Ecolo)
- Vlaams Parlement Mieke Schauvliege
- Brussels Parlement Stijn Bex
- Europees Parlement Sara Matthieu
- Burgemeesters
- Commissarissen van de Koning
Zetels
- Senaat
4 van 60
- Kamer
7 van 150
- Vlaams Parlement
9 van 124
- Brussels Parlement
4 van 89
- Europees Parlement
1 van 22
- Burgemeesters
- Commissarissen van de Koning
Overig
Wetenschappelijk bureau
Partijblad
Partijlied
Jongerenorganisatie Jong Groen
Studentenorganisatie
Vrouwenbeweging
Lhbt-vleugel Roze Groenen
Zusterpartij(en)
Fractie in het Benelux-parlement Socialisten, groenen en democraten
Europese fractie De Groenen/Europese Vrije Alliantie
Internationale organisatie Global Greens
Voorgaande partij(en)
Opvolgende partij(en)
Fusie van
Opgegaan in
Afsplitsing van
Afsplitsing(en)
Voortzetting van
Portaal Portal.svg Politiek

Groen is een Vlaamse politieke partij. Groen staat bekend als een progressieve, socialistische en groene partij. De Franstalige/Duitstalige versie van de partij heet Ecolo, waarmee Groen goede banden heeft. Beide partijen hebben gezamenlijke fractie in de Senaat en de Kamer. Tot aan 2012 werd de naam gespeld als Groen!.

De partij wordt geleid door Nadia Naji en Jeremie Vaneeckhout en is vergelijkbaar met het Nederlandse GroenLinks.

Geschiedenis

Agalev

De voorloper van Groen was Agalev (Anders Gaan Leven). Deze partij werd in 1972 door pater Luc Versteylen, hoewel hij nooit lid werd van de partij. Agalev geloofde in vrede, duurzaamheid en meer democratie. Ook geloofde de partij is een sobere manier van leven en meer verbondenheid met elkaar. Eerder werd in Wallonië al de partij Ecolo opgericht. Agalev was de Vlaamse tegenhanger hiervan.

Agalev was een erg succesvolle partij. Eind jaren 1970 groeide de partij enorm. Uiteindelijk kreeg Agalev in 1981 drie zetels in het Belgisch parlement. Tijdens de jaren 1980 groeide Agalev veel uit tot een volwaardige partij. Er kwam een partijprogramma en Agalev hield veel acties tegen klimaatverandering en voor wereldvrede. Aan de groei komt een einde in jaren 1990, als de partij leden en zetels begint te verliezen. Toch is dit maar voor korte duur.

In 1999 wordt Agalev voor het eerst onderdeel van de regering. Agalev gaat samen met de liberalen en socialisten in de regering van premier Guy Verhofstadt. In de regering gaat Agalev over onder andere dierenwelzijn, milieu, volksgezondheid, voedselveiligheid en ontwikkelingssamenwerking. Ook zit de partij tussen 1999 en 2004 in de Vlaamse Regering. Agalev behaalt echter een grote nederlaag tijdens de verkiezingen van 2003. De partij komt onder de kiesdrempel terecht en verliest al haar zetels.

Groen

Het logo van Groen tussen 2012 en 2022

Na de nederlaag in 2003 wordt het roer overgenomen door Vera Doua. Hierdoor verandert de partij van naam in Groen!. Groen! krijgt meer overeenkomsten met andere groene partijen in Europa. Na de zware klappen melden zich opnieuw veel leden aan. Tijdens de verkiezingen van 2004 komt de partij opnieuw boven de kiesdrempel terecht, waardoor het opnieuw zetels krijgt in het Vlaams Parlement. In 2007 komt Groen! opnieuw in het Belgisch Parlement terecht. In 2009 gaat Groen! samen met de Sociaal-Liberale Partij.

In 2012 verandert Groen! van naam in Groen. De partij krijgt een nieuw logo met een slogan. Sindsdien groeit de partij weer gestaag. In 2019 peilde de partij zelfs rond de 19%, maar uiteindelijk behaalde de partij slechts 10% van de stemmen. Hierdoor won de partij slechts een paar zetels in het Vlaams Parlement en bleef gelijk in het Belgisch Parlement. In Brussel wordt Groen onderdeel van de regering van Rudi Vervoort. In 2020 geeft Groen ook steun aan de federale regering van Alexander De Croo.

Voor de verkiezingen van 2024 werd Groen geleid door duo van voorzitters; Nadia Naji en Jeremie Vaneeckhout. Toch kwam tijdens de campagne vooral minister Petra De Sutter aan het woord. Groen verloor zetels tijdens de verkiezingen. In het Vlaams Parlement ging de partij terug van 14 naar 9 zetels. In de Kamer ging de partij terug van 8 naar 6 zetels. Desondanks wist Groen te winnen in Brussel en bleef de grootste Nederlandstalige partij in het Brussels Hoofdstedelijk Parlement.

Ideologie

Groen is een voorbeeld van groene politiek. Groen komt het meest overeen met de partij Vooruit, maar Groen richt zich meer op het milieu en klimaat. Qua standpunten komen beide partijen min of meer met elkaar overeen. Groen is een stuk linkser dan CD&V en Open VLD, maar minder links dan de PVDA. Op federaal niveau werkt de partij vaak samen met Ecolo; de twee partijen hebben zelfs één fractie in het Belgisch parlement.

Voor Groen zijn klimaatmaatregelen, een leefbaar milieu, groene energie en dierenwelzijn erg belangrijk. Daarnaast is Groen ook een sociaalliberale en sociaaldemocratische partij. Zo wil Groen hogere lonen en pensioenen en meer geld voor gezondheidszorg, onderwijs en sociale zekerheid. Groen staat ook bekend als progressieve partij. De partij is voorstander van het homohuwelijk en euthanasie. Ook wil Groen wiet legaal maken en is gericht tegen discriminatie. Op internationaal vlak is Groen een voorstander van de Europese Unie (EU), maar heeft een onduidelijk standpunt over de NAVO. Wel is Groen een pacifistische partij, wat betekent dat ze zich inzetten voor vrede en tegen geweld.

Standpunten

De huidige partijvoorzitters Nadia Naji en Jeremie Vaneeckhout in 2022.

Groen heeft heeft een heleboel standpunten. De belangrijkste standpunten uit het verkiezingsprogramma voor 2024 staan hieronder uitgelegd:

  • De partij pleit voor groene en betaalbare energie voor alle inwoners. De partij wil meer investeren in wind- en zonne-energie. Tegen 2030 moet moet 65% van de elektriciteit duurzaam worden opgewerkt. In 2050 moet alle energie duurzaam zijn. Ook moeten mensen met een laag inkomen gesteund worden om hun rekening te kunnen betalen.
  • Het openbaar vervoer moet worden uitgebreid en goedkoper worden voor jongeren en ouderen. Daarnaast moeten treintickets goedkoper worden en moet het boeken van internationale treinen beter geregeld worden via één systeem. Voor elektrische wagens moeten er meer laadpalen komen. Ook moet het delen van fietsen en wagens bevorderd worden.
  • Milieuvervuiling en ecocide moeten strenger bestraft worden. De natuur moet beter beschermd worden en de jacht moet worden afgeschaft. Ook moet er 30.000 hectare bos bij geplant worden tegen 2036.
  • Tegen 2030 moet de broeikasgassen met 55% worden teruggedrongen. In 2050 moet België klimaatneutraal zijn. Om dit te bereiken moet meer projecten worden opgezet, zoals de renovatie van woningen. Het is belangrijk om de burgers hierbij te betrekken.
  • Er moet meer geld voor gezondheidszorg komen. Zorgmedewerkers moeten een hoog loon krijgen en wachtlijsten moeten verkleind worden. Ook pleit de partij voor betere samenwerking tussen zorgverleners. Daarnaast moet er meer aandacht en geld komen voor mentaal welzijn.
  • De pensioenleeftijd moet voor meeste mensen omlaag naar 65 jaar. Mensen met zware beroepen moeten vroeger met pensioen kunnen. De pensioenen moeten verhoogd worden. Daarnaast moet er meer geld naar verzorgingshuizen en moeten ouderen inspraak kunnen krijgen.
  • Het minimumloon moet verhoogd worden en de belasting op arbeid moet omlaag. Grote bedrijven en handelaars in aandelen moeten meer belasting betalen.
  • De partij pleit voor een duurzame economie, waarin hergebruik en recycleren bevorderd wordt. De overheid, pensioenfondsen en banken moeten hieraan bijdragen.
  • Er moet een nationaal actieplan tegen discriminatie en racisme komen. Zo moeten er meer aandacht voor discriminatie op school komen. Ook moeten inspectiediensten harder tegen discriminatie optreden.
  • Het recht op abortus moet in de grondwet worden verankerd. Ook moet de termijn voor abortus uitgebreid worden naar 18 weken. De partij wil ook het recht op euthanasie uitbreiden.
  • De mensenrechten, democratie en persvrijheid moeten centraal staan in internationale betrekkingen. Producten die zijn gemaakt door middel van kinderarbeid, dwangarbeid, milieuonvriendelijk zijn of gemaakt zijn in slechte omstandigheden moeten worden verboden.
  • De partij pleit voor een rechtvaardig migratiebeleid, waarbij migranten over Belgische gemeenten verspreid worden. De procedures moet sneller worden en er moet een einde komen aan de push-backs van Frontex.
  • Er moet meer geld in de landbouw worden geïnvesteerd. Tegen 2030 moet 15% van de landbouw biologisch zijn. België moet zich verzetten tegen handelsakkoorden die lokale en biologische boeren kunnen benadelen.
  • Op het gebied van onderwijs wil de partij meer leraren, meer expertise en gratis onderwijs voor alle leerlingen. Ook wil de partij schoolmaaltijden en een hogere kwaliteit voor het onderwijs.

Parlementsleden

Europees Parlement

Kamer van Volksvertegenwoordigers

In de Kamer vormt Groen één fractie met Ecolo. De fractievoorzitter wordt geleverd door Groen.

Senaat

In de Senaat vormt Groen één fractie met Ecolo. De fractievoorzitter wordt geleverd door Groen.

Vlaams Parlement


Brussels Hoofdstedelijk Parlement

Regeringsdeelname

Groen is een van de partijen die deelneemt aan de federale regering-De Croo. De partij levert twee ministers:

Daarnaast zit Groen nog in de Brusselse regering-Vervoort III. De partij levert één minister:

Organisatie

Jong Groen tijdens een klimaatstaking.

Groen heeft een eigen jongerenorganisatie met de naam Jong Groen. Deze organisatie is bedoeld voor jongeren tussen de 14 en 33 jaar oud. De organisatie houdt jaarlijks meerdere evenementen en neemt deel aan marsen en demonstraties. Daarnaast heeft Groen ook een organisatie voor ouderen onder de naam GroenPlus.

Roze Groenen zet zich in voor leden met een lhbt-achtergrond.

In het Europees Parlement

In het Europees Parlement is Groen vertegenwoordigt met één zetel. Het behoort tot de groep De Groenen/Europese Vrije Alliantie (Groenen/EVA). Toch deze groep behoren verschillende groene en regionalistische partijen uit EU-lidstaten. Naast de Waalse zusterpartij Ecolo zijn ook het Nederlandse GroenLinks, het Duitse Bündnis 90/Die Grünen en het Franse Europe Écologie-Les Verts lid van deze groep.

Groen staat bekend als een pro-Europese partij. De partij wil onder andere nauwere samenwerking op het vlak van klimaat, natuurbehoud, sociaal beleid en het beschermen van de mensenrechten.

Weetje

  • In de Vlaamse politiek worden de leden van Groen vaak "de groenen" genoemd. De stemmers en leden van de partij worden soms ook "bakfietsen" genoemd. Dit woord wordt vaak negatief gebruikt.

Link


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Groen_(politieke_partij)&oldid=891323"