Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Mouvement Réformateur

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mouvement Réformateur (MR)

Mouvement Réformateur logo.svg

Oprichting 21 maart 2002
Opheffing
Actief in Flag of Wallonia.svg Wallonië
Flag of the Brussels-Capital Region.svg Brussel
Richting Centrumrechts tot rechts
Stroming Klassiek liberalisme
Liberaal-conservatisme
Conservatief-liberalisme
Sociaalliberalisme
Europeanisme
Presidentskandidaat
President
Vicepresidentskandidaat
Vicepresident
Oprichter(s)
Partijleider
Partijvoorzitter Charles Michel
Secretaris-generaal
Fractievoorzitters
- Europees Parlement Frédérique Ries
- Kamer Benoît Piedbœuf
- Senaat Gaëtan Van Goidsenhoven
- Waals Parlement Jean-Paul Wahl
- Franse Gemeenschapsraad Françoise Schepmans
- Brussels Parlement Alexia Bertrand
- Commissarissen van de Koning
Zetels
- Europees Parlement
2 van 21
- Kamer
14 van 150
- Senaat
7 van 60
- Waals Parlement
20 van 75
- Franse Gemeenschapsraad
23 van 94
- Brussels Parlement
13 van 89
- Commissarissen van de Koning
Overig
Wetenschappelijk bureau
Jongerenorganisatie Jeunes MR
Studentenorganisatie
Vrouwenbeweging
Lhbt-vleugel
Zusterpartij(en)
Europese fractie Renew Europe
Internationale organisatie Liberale Internationale
Voorgaande partij(en)
Opvolgende partij(en)
Fusie van
Afsplitsing van
Voortzetting van
Portaal Portal.svg Politiek

Mouvement Réformateur (MR) (Nederlands: Hervormingsbeweging) is een Franstalige Belgische politieke partij. Het MR is één van de twee grote Franstalige Belgische partijen; de andere is de Parti Socialiste. MR is een liberale partij en is vergelijkbaar met Open Vld (algemeen-liberaal) en N-VA (liberaal-conservatief) in Vlaanderen en met VVD (conservatief-liberaal) en D66 (sociaalliberaal) in Nederland. De partij bevat klassiek liberalen, liberaal-conservatieven, conservatief-liberalen en sociaalliberalen.

Geschiedenis

De partij ontstond in 2002 toen drie Franstalige partijen in elkaar opgingen. Dit waren de Parti réformateur libéral (Liberale Hervormingspartij), Fédéralistes Démocrates Francophones (Franstalige Democratische Federalisten) en de Mouvement des Citoyens pour le Changement (Burgerbeweging voor verandering). De Duitstalige Partei für Freiheit und Fortschritt (Partij voor Vrijheid en Vooruitgang) is ook verbonden aan MR sinds 2002, maar doet onder zijn eigen naam mee aan de verkiezingen. De samenwerking tussen de partijen bestond al sinds 1998, maar sinds 2002 zijn ze ook structureel met elkaar verbonden. Fédéralistes Démocrates Francophones zou zich in 2011 echter afsplitsen en staat nu bekend als de partij Démocrate Fédéraliste Indépendant.

In 2003 kwam MR in het Federaal Parlement terecht en trad later toe tot de regering van Guy Verhofstadt. In 2007 werd de partij voor het eerst groter dan de Parti Socialiste. MR wist regeringen te vormen met Yves Leterme en Herman Van Rompuy. Didier Reynders gaf in 2011 het voorzitterschap over aan Charles Michel. Michel wist in 2014 premier van België te worden en werkte samen met de Vlaamse partijen N-VA, CD&V en Open Vld. De regering viel echter in 2018, nadat de N-VA uit de regering stapte. Michel werd in 2019 opgevolgd door Sophie Wilmès als tijdelijk premier. MR verloor veel zetels bij de verkiezingen van 2019 en werd hierdoor weer kleiner dan Parti Socialiste.

Ideologie en standpunten

Mouvement Réformateur is een liberale partij en is voorstander van zo weinig mogelijk overheidsbemoeienis. De partij wil lage overheidsuitgaven en lage belastingen. De economie zal op den duur vanzelf voor welvaart zorgen als de overheid zich hier niet mee bemoeit. De partij zet zich daarnaast nog in voor de individuele vrijheden van de mens, zoals de vrijheid van meningsuiting en het recht op privé-eigendom. De partij moedigt aan om ook na je 50e te blijven werken en staat voor gelijke kansen. MR is groot voorstander van de Europese Unie en een federaal België

Qua ideologie sluit MR het best aan bij de Open Vld. De Open Vld is ook de Vlaamse zusterpartij van MR.

Bronnen


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Mouvement_Réformateur&oldid=679441"