Help mee! Maak een account of meld je aan.
Van 24 juni t/m 24 juli staat WikiKids in het teken van het wikiproject:Honderdjarige Oorlog. Wil je ook meedoen? Klik dan hier!

Mouvement Réformateur

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mouvement Réformateur (MR)

Mouvement Réformateur logo.svg

Oprichting 21 maart 2002
Actief in Flag of Wallonia.svg Wallonië
Flag Belgium brussels.svg Brussel
Richting Centrumrechts tot rechts
Stroming Liberalisme
Europeanisme
Partijleider
Partijvoorzitter Charles Michel
Secretaris-generaal
Fractievoorzitters
- Europees Parlement Frédérique Ries
- Kamer Benoît Piedbœuf
- Senaat Gaëtan Van Goidsenhoven
- Waals Parlement Jean-Paul Wahl
- Franse Gemeenschapsraad Françoise Schepmans
- Brussels Parlement Alexia Bertrand
-
Zetels
- Europees Parlement
2 van de 21
- Kamer
14 van de 150
- Senaat
7 van de 60
- Waals Parlement
20 van de 75
- Franse Gemeenschapsraad
23 van de 94
- Brussels Parlement
13 van de 89
-
van de 12
<div style="background-color: #0047AB; width: Fout in uitdrukking: niet verwachte operator /.%; height: 100%;">
Overig
Jongerenorganisatie Jeunes MR
Vrouwenbeweging
Lhbt-vleugel
Europese fractie Renew Europe
Internationale organisatie Liberale Internationale
Portaal Portal.svg Politiek

Mouvement Réformateur (MR) (Nederlands: Hervormingsbeweging) is een Franstalige Belgische politieke partij. Mouvement Réformateur is één van de twee grote Franstalige Belgische partijen; de andere is Parti Socialiste. MR is een liberale partij en is vergelijkbaar met Open Vld en N-VA in Vlaanderen en VVD en D66 in Nederland. De partij kan zowel klassiek liberaal als sociaalliberaal worden gezien.

Geschiedenis

De partij ontstond in 2002 toen drie Franstalige partijen in elkaar opgingen. Dit waren de Parti réformateur libéral (Liberale Hervormingspartij), Fédéralistes Démocrates Francophones (Franstalige Democratische Federalisten) en de Mouvement des Citoyens pour le Changement (Burgerbeweging voor verandering). De Duitstalige Partei für Freiheit und Fortschritt (Partij voor Vrijheid en Vooruitgang) is ook verbonden aan MR sinds 2002, maar doet onder zijn eigen naam mee aan de verkiezingen. De samenwerking tussen de partijen bestond al sinds 1998, maar sinds 2002 zijn ze ook structureel met elkaar verbonden. Fédéralistes Démocrates Francophones zou zich in 2011 echter afsplitsen en staat nu bekend als de partij Démocrate Fédéraliste Indépendant.

In 2003 kwam MR in het Federaal Parlement terecht en trad later toe tot de regering van Guy Verhofstadt. In 2007 werd de partij voor het eerst groter dan de Parti Socialiste. MR wist regeringen te vormen met Yves Leterme en Herman Van Rompuy. Didier Reynders gaf in 2011 het voorzitterschap over aan Charles Michel. Michel wist in 2014 premier van België te worden en werkte samen met de Vlaamse partijen N-VA, CD&V en Open Vld. De regering viel echter in 2018, nadat de N-VA uit de regering stapte. Michel werd in 2019 opgevolgd door Sophie Wilmès als tijdelijk premier. MR verloor veel zetels bij de verkiezingen van 2019 en werd hierdoor weer kleiner dan Parti Socialiste.

Ideologie en standpunten

Mouvement Réformateur is een liberale partij en is voorstander van zo weinig mogelijk overheidsbemoeienis. De partij wil lage overheidsuitgaven en lage belastingen. De economie zal op den duur vanzelf voor welvaart zorgen als de overheid zich hier niet mee bemoeit. De partij zet zich daarnaast nog in voor de individuele vrijheden van de mens, zoals de vrijheid van meningsuiting en het recht op privé-eigendom. De partij moedigt aan om ook na je 50e te blijven werken en staat voor gelijke kansen. MR is groot voorstander van de Europese Unie en een federaal België

Qua ideologie sluit MR het best aan bij de Open Vld. De Open Vld is ook de Vlaamse zusterpartij van MR.

Bronnen


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Mouvement_Réformateur&oldid=618170"